Europska unija

EU osigurala 2,8 milijuna eura za uništenje 3.000 tona nestabilnog streljiva

Vijesti / Flash | 14. 07. 2017. u 13:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi se smanjio rizik od prevelikih zaliha streljiva koje predstavljaju opasnost za sigurnost ljudi u Bosni i Hercegovini, Europska unija je osigurala oko 2,8 milijuna eura za projekt EU STAR, u okviru kojeg će tijekom iduće dvije godine biti uništeno 3.000 tona nestabilnog streljiva.

EU STAR projekt u potpunosti financira EU, a implementirat će ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u suradnji s Ministarstvom obrane BiH i EUFOR-om, do prosinca 2019.

Očekuje se da će biti potrebno uništiti dodatnih 6.000 tona nesigurnog streljiva da bi se došlo do konačnog željenog stanja, a to je održivi sustav upravljanja streljiva u BiH.

Projekt EU STAR nastavlja aktivnosti u skladu s već postignutim rezultatima i naučenim lekcijama iz projekta EXPLODE koji je financirala EU, a implementirao ga UNDP od travnja 2013. do studenog 2016. godine.

''Značaj projekta se ogleda u nastavku aktivnosti na uništavanju zastarjele i nestabilnog streljiva koje ima još oko 17.000 tona, a plan je smanjiti taj broj na ispod 10.000 tona'', kazao je šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark na ceremoniji potpisivanja ugovora za projekt EU STAR danas u kampu Butmir u Sarajevu.

Podsjetio je da je dosad putem projekta EXPLODE uništeno 1.800 tona te pohvalio napore Oružanih snaga u BiH koje na odgovarajući način zbrinjavaju viškove streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava širom BiH.

''Na taj način uspjeli smo unaprijediti sigurnost u cijelom okruženju'', rekao je Wigemark, dodajući da je svima poznato kakvu bi prijetnju predstavljala ova sredstva ako bi 'pala u šake' organiziranih kriminalnih grupa ili terorista.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš istaknula je da je projekt EU STAR u ovom stadiju izuzetno značajan projekt za MOBiH, ali da je isto tako bitan iz aspekta sigurnosti i doprinosa povećanju stepena sigurnosti te stabilnosti u ovom dijelu jugoistočne Europe.

Zahvalila je svima koji su doprinijeli implementaciji ovog projekta te obećala da će i ona, kao ministrica obrane, tražiti podršku ambasada u BiH, ukoliko iskažu spremnost da doniraju izvjesna financijska sredstva.

Novinarima se obratio i zapovjednik EUFOR-a u BiH generalbojnik Anton Waldner koji je kazao da je EUFOR odgovoran za pružanje podrške sigurnom i stabilnom okruženju BiH.

''Ove velike količine višak streljiva predstavljaju prijetnju sigurnom okruženju'', istakuo je.
Kako je rekao, podrška EUFOR unutar EU STAR projekta ogleda se u tehničkoj podršci te bliskoj suradnji s UNDP-om, u okviru koje će organizirati nekoliko operacija kao što je prijevoz viškova naoružanja predviđenog za uništavanje.

Rezidentna predstavnica UNDP-u u BiH Sezin Sinanoglu napomenula je da je cilj projekta, osim uništavanja neiskoristive i opasnog streljiva, također prijenos tehnologija i znanja domaćim vlastima da bi one ubuduće mogle upravljati ovim procesom.

Kopirati
Drag cursor here to close