Polako

EU oprezno otvara unutarnje granice, vanjske ostaju zatvorene do 15. lipnja

Ali širom EU, mnoge će prepreke za putovanja ostati na snazi u narednim tjednima.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2020. u 13:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europa je poduzela prve oprezne korake ka ponovnom otvaranju svojih unutarnjih granica, nakon dva mjeseca restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa zbog koje je došlo do smanjenja kretanja građana i velikog udarca na turistički sektor.

Nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Austriju i Švicarsku, najavilo je planove za smanjenje graničnih kontrola sa susjedima do sredine lipnja, dok je izvršna vlast Europske unije izdala smjernice za sigurna ljetna putovanja, piše dpa.

Građani EU-a mogu se s oprezom veseliti relaksaciji mjera kako bi išli na putovanja ili vidjeli obitelj ili prijatelja u mjesecima od lipnja do kolovoza, rekla je komesarka EU za zdravstvo Stella Kyriakides, ali trebaju biti svjesni da će putovanja donositi rizike sve dok je virus prisutan.

''Moramo biti na oprezu, imati socijalnu distancu i rigorozne zdravstvene mjere opreza - nećemo dopustiti da se naši napori ponište'' - kazala je ona.

Putovanje između područja koja ispunjavaju epidemiološke kriterije trebala bi biti omogućena pod uvjetom da zemlje domaćini imaju dobro pripremljene zdravstvene sustave i sposobnost da prate širenje Covida-19.

Europa je zabilježila blizu milijun slučajeva ove respiratorne bolesti, ali je u posljednjih nekoliko tjedana širenje koronavirusa stavljeno pod kontrolu.

Građani Europske unije bi ipak trebali biti spremni da se vrate restriktivne mjere ukoliko dođe do novog vala zaraza.

Njemačka granica prema Luksemburgu prva će biti otvorena nakon što je donesena odluka da se ukinu kontrole i nakon isteka izvanrednog stanja.

Hrvatska očekuje da će otvoriti granice sa Slovenijom za nekoliko dana, a s ostalim državama članicama EU najkasnije do 15. lipnja, rekao je hrvatski ministar zdravstva Gari Cappelli za HRT.

Grčka, čija je ekonomija ovisna o turizmu, pozdravila je plan Europske komisije za ublažavanje mjera. Zemlja već danima vodi bilateralne razgovore s drugim državama članicama EU, kao i s Izraelom i Australijom, koji nastoje ukinuti ograničenja putovanja.

Ali širom EU, mnoge će prepreke za putovanja ostati na snazi u narednim tjednima.

U dogovoru s Francuskom, Švicarskom i Austrijom, njemačka vlada je odlučila produžiti granične mjere s tim zemljama do 15. lipnja,a koje su prvobitno trebalo isteći ovog vikenda.

Poljska je odlučila produžiti graničnu kontrolu s većinom europskih zemalja na još 30 dana, do 12. lipnja, navodi se u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Vanjske granice EU ostat će zatvorene za putnike za neesencijalna putovanja do 15. lipnja, pod uvjetom da se 27 država članica pridržava savjeta komisije iz prošlog tjedna.

Kad je Covid-19 prvi put pogodio kontinent, mnoge prijestolnice EU zatvorile su granice sa susjedima, što je izazvalo kaos i velike prometne gužve koje su trajale danima.

Komisija je voljna da provede ponovno otvaranje EU granica sa više reda i pozvala je države da se tijekom krize protok robe i dalje odvija na jedinstvenom tržištu EU.

Kopirati
Drag cursor here to close