Presuda Mladiću

EU: Nekažnjivost je nedopustiva

Poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca proturječe najosnovnijim europskim vrijednostima.
Vijesti / Flash | 08. 06. 2021. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravomoćna presuda Ratku Mladiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT) privodi kraju ključno suđenje u novijoj europskoj povijesti za ratne zločine, uključujući genocid, koje se dogodilo u Bosni i Hercegovini, kazali su iz Europske komisije.

''Prisjećajući se onih koji su izgubili život, naše najdublje simpatije su s njihovim voljenima i onima koji su preživjeli'', kazali su.

EU očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu pokažu punu suradnju s međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu neovisnost i nepristrasnost.

Poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca proturječe najosnovnijim europskim vrijednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regiji, s obzirom na činjenice, prednjače u počastima žrtava i promoviraju okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata i izgradili trajni mir.

Ovo je preduvjet za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i osnov za njen put ka EU. Također je među 14 ključnih prioriteta Mišljenja Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju nastaviti svoju misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i članovima njihovih porodica. Nekažnjivost je nedopustiva, ističu iz Europske komisije u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close