Počelo je, počelo

EU lideri u BiH: Ne ulazite prerano u kampanju, radite na reformama

Vijesti / Flash | 12. 07. 2017. u 07:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri zemalja Europske unije i Zapadnog Balkana danas će na Summitu u Italiji razgovarati o "konkretnim projektima" za unapređenje siradnje i ekonomskog razvoja regije, ali i provođenju europskih formi.

BiH će se u Trstu predstaviti sa 10 projekata, od čega je sedam infrastrukturnih od gotovo 120 milijuna eura.

Na pitanje koji projekt ocjenjuje kao najbitniji, ministar vanjske trgovine i ekonomiskih odnosa Mirko Šarović je rekao: "BiH ove godine ima više projekata i u transportnoj infrastrukturi i energetici i zaštiti prirodne okoline i svaki je vrlo važan. Kad je u pitanju zaštita prirodne okoline, tu očekujemo angažman a kada je u pitanju transport, BiH ima četiri projekta koja su zrela za implementaciju".

Na pitanje hoćemo li dobiti ugovor o transportnoj zajednici, kazao je kako smatra da hoćemo ali da BiH ima kompliciranu situaciju zbog određenih uvjetovanja.

"Već danas ćemo znati hoćemo li biti dio ove transportne zajednice ali snažno podržavam nazočnost BiH u ovoj zajednici", istaknuo je Šarović za N1.

Kada je u pitanju energetska strategija, ministar Šarović je naveo kako je BiH pripremila draft energetske strategije na kojoj su radile sve razine vlasti.

"Vijeće ministara je osiguralo značajan novac za ovu strategiju koja će nam omogućiti prohodnost za energetske projekte regionalno i velika su očekivanja u ovom sektoru. Uvjereni smo da će biti usvojena tijekom srpnja u nadležnim institucijama", kazao je.

O tome koliko su vaćni susreti poput ovog u Trstu je izjavio: "Važno je radi projekata i novca koji se dijeli. Očekivanja su da će zemlje Balkana ovdje moći računati na preko milijardu eura u transportu, energetici i zaštiti prirodne sredine. Očekujemo danas ili večeras i najavu Berlina +, mislim da je to nova izdašnija platforma koju zemlje Zapadnog Balkana željno iščekuju".

Ministar Šarović je za N1 i dao ocjenu za drugi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH održanog u Bruxellesu.

"Zaključeno je na sastanku da je napredak BiH u 2016. bio povijesan i da postoji blagi zastoj u 2017. I Mogherini i ostali traže da se ostatak godine iskoristi za dobro svih u BiH i da lideri ne ulaze tako rano u izbornu kampanju već da ovih nekoliko mjeseci iskoriste za napredak".

Kopirati
Drag cursor here to close