40-50 milijuna na čekanju

EU lideri: Čeka vas novac, donesite bilo kakvu strategiju koja ima BiH u naslovu

Vijesti / Flash | 05. 07. 2016. u 18:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa bio je jedan od predstavnika BiH na Summitu zemalja Zapadnog Balkana i EU, održanog u Parizu, a u Dnevniku na N1 kazao je da BiH čeka 40-50 milijuna eura za transportne projekte - koje ne može dobiti zbog nedostatka transportne strategije.

"Povezanost regije znači povezanost, povezanost, povezanost je put napretka regije i put BiH. To stoji i u Deklaraciji, i to su istaknuli svi sudionici Summita - kao i Hollande i Merkel", kazao je Šarović u uvodu, pojasnivši da BiH ima "dane" da donese transportnu strategiju.

Transportni projekti imaju šansu

"Mislim da za transportne projekte ima još šanse. Kratak rok je ostavljen BiH, par tjedana možda. Novac neće propasti ako BiH usvoji transportnu strategiju. To je uvjet za dobivanje novca iz EU fondova".

"Sve što dolazi iz zemalja EU uvjetovano je strategijama. Javnost i vlasti to moraju znati. Tu smo na čekanju, na najmanje četiri transportna projekta. Rečeno je najmanje 40-50 milijuna eura čeka BiH, ali donesite bilo kakvu strategiju, samo neka u naslovu ima BiH", kazao je Šarović poruku dužnosnika EU iz Pariza.

"Dobra vijest je da će brzo početi realizacija projekata most na Svilaju i Gradišci, dobili smo ta dva projekta i čekamo realizaciju. Ministarstva će biti u Zagrebu naredni tjedan, kada će dogovoriti početak radova. Imamo dobre vijesti, to je potvrdio i komesar Hahn", kazao je Šarović za N1.

BiH napreduje u soft mjerama

Spominju se i tri nova željeznička projekta, EU će financirati ove projekte sa 100 milijuna dolara.
Elektroenergetska efikasnost je nešto što se također spominje, 50 milijuna eura je planirano da se uloži za ove projekte.

"50 milijuna eura su grant sredstva. Preko 300 milijuna su kreditna sredstva pod najpovoljnijim uvjetima. Značaj je da su projekti iz energetske efikasnosti, gdje treba da se povežu projekti iz klimatskih promjena i energetske efikasnosti - i to će biti u budućnosti, što znači da BiH mora imati i strategije u tim oblastima". dodaje ministar.

"Moram reći, za razliku od ranijih godina BiH je napredovala u ovim "soft" mjerama, i nismo na začelju. Među tri zemlje smo iz ovih oblasti. Dosta je predmeta iz ovih oblasti, i moramo donijeti zakon o el. energiji. Usvojena je mapa puta, novo zakonodavstvo i u stanju smo to pratiti", pojasnio je Šarović pitanje o mapi puta po pitanju energije i regionalnog tržišta.

Deklaracija pokazuje putokaz i perspektivu Zapadnog Balkana, i izlazak Britanije neće nas usporiti u pridruživanju EU - zaključio je Šarović na koncu gostovanja u Dnevniku u 19 na N1.

Kopirati
Drag cursor here to close