Strategija za proširenje

EU je spremna za Balkan

Naravno da je jasna potreba da građani mogu uživati ista prava, zaštitu i mogućnosti koja uživaju i građani Europske unije.
Vijesti / Flash | 06. 02. 2018. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Europske unije zaduženi za proširenje ove unije, posebno kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana, danas su u Strasbourgu predstavili Strategiju Europske komisije za zemlje u cijeloj regiji, među kojima je i BiH.

Riječ je o dugogodišnjoj strategiji Europske komisije za zemlje regije, koja predviđa njihov put ka euroatlanskim integracijama do 2025. godine, kada bi neke od zemalja iz regije mogle konačno pristupiti ovoj uniji.

"Ova strategija danas je konkretna europska perspektiva za svih šest naših partnera. Naravno da je jasna potreba da njihovi građani mogu uživati ista prava, zaštitu i mogućnosti koja uživaju i građani Europske unije. Pokazano je kako građani Balkana i njihovi lideri žele uvesti svoje zemlje u Europsku uniju, naravno svaka u svoje vrijeme. Znam da je bilo dosta razgovora o 2025. godini kao datumu ulaska u EU. To nije cilj, to nije krajnji rok, nego perspektiva. Strategija je zato tu kao proces koji je moguće izvršiti, za sve one koji pregovaraju o ulasku u EU", istaknula je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, a prenosi Radio Sarajevo.ba.

Ona je dodala i kako danas nije usvojena samo strategija, nego je otvoren put koji će i EU i zemlje Balkana voditi do novih odluka.

"Izvještaj komisije izlazi u travnju i pojasnit će sve važne teme u vezi sa odnosima EU sa ovih šest zemalja. Mjeseci ispred nas će biti intenzivni i ambiciozni, a ja se nadam da će oni biti i prekretnica EU jer se u njima govori o razvoju EU, koja u budućnosti može imati nove članice. Nas ne mora biti 27 nego i više, ali je potrebno ispuniti određene uslove. Imamo istu spremnost i odlučnost kao i naši partneri. Naša poruka je hajde da ostvarimo sve naše ciljeve, mi smo spremni da uvedemo Zapadni Balkan u EU, ne nekada daleko već za našeg života. Ali za to trebamo nastaviti naš stalni rad", zaključila je Mogherini.

Foto: Fena / Prijenos uživo koji se pratio u Sarajevu u prostorijama Delegacija EU u BiH

Europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn smatra da je to povijesna prilika za regiju koja povijesno pripada EU i treba da ima europsku perspektivu za sve zemlje zapadnog Balkana.

''Svi u regiji trebaju imati interes raditi i međusobno se pomagati'', naglasio je.

Također je dodao da su datumi i godine indikativni i okvirni datumi, ali da nisu nemogući.

''Uvjeti se moraju ispuniti. EU neće prihvatiti ni jednu zemlju koja nije riješila svoja pitanja'', naglasio je.

Istaknuo je da ovo može proizvesti pozivan pritisak, jer veliki broj građana zahtijeva ulazak u EU.

Strategija za zapadni Balkan obuhvaća trenutne pozicije i predviđene rokove za pristup EU za BiH, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close