Za smještaj i skrb

EU doznačila dodatnih 3,5 milijuna eura za migantsku krizu u BiH

''Pozivamo vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije'', rekao je visoki predstavnik i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell.
Vijesti / Flash | 03. 01. 2021. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija objavila je da je osigurala dodatnih 3,5 milijuna eura humanitarne pomoći za migrante, kojima u BiH prijeti humanitarna katastrofa, priopćilo je Izaslanstvo EU u BiH.

''Situacija u Unsko-sanskom kantonu je neprihvatljiva. Adekvatan smještaj za zimski period je osnovna pretpostavka za humane životne uvjete, a koje je potrebno osigurati u svakom trenutku. Lokalne vlasti trebaju staviti na raspolaganje postojeće objekte i osigurati privremeno rješenje dok se kamp Lipa ne izgradi u trajni objekt. Humanitarna pomoć Europske unije osigurat će ljudima u nevolji pristup osnovnim artiklima za hitno ublažavanje njihovih trenutnih nedaća. Međutim, postoji hitna potreba za dugoročnim rješenjima. Pozivamo vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije'', rekao je visoki predstavnik i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič naglašava da "u Bosni i Hercegovini, stotine ljudi, uključujući djecu, spavaju na otvorenom, na niskim temperaturama".

''Može se izbjeći ovakva humanitarna katastrofa ukoliko bi vlasti uspostavile dovoljne kapacitete u zemlji za zimski period, uključujući korištenje postojećih objekata. Europska unija će osigurati dodatnu hitnu pomoć, između ostalog i za one koji spavaju na otvorenom, kroz podjelu hrane, prekrivača, tople odjeće te nastaviti pružati podršku maloljetnicima bez pratnje. Međutim, humanitarna pomoć ne bi bila potrebna u BiH kada bi zemlja primjenjivala odgovarajuće upravljanje migracijama, kao što je Europska unija tražila unazad dugi niz godina'', rekao je Lenarčič.

Danas najavljeno humanitarno financiranje osigurava izbjeglicama i migrantima toplu odjeću, prekrivače, hranu, kao i zdravstvenu zaštitu, mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Riječ je o dodatnim sredstvima, pored već prethodno izdvojenih 4,5 milijuna eura u aprilu 2020. godine, čime ukupna humanitarna pomoć Europske unije za izbjeglice i migrante u Bosni i Hercegovini iznosi 13,8 milijuna eura od 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close