Sastanak na visokoj razini

EU bi financirala gradnju prihvatnih centara, ali BiH ne želi

Europska komisija pozdravlja opredijeljenost vlasti Bosne i Hercegovine da ojačaju koordinaciju u upravljanju migracijama
Vijesti / Flash | 17. 07. 2019. u 17:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija, bh. vlasti i stručnjaci održali su u srijedu sastanak na visokoj razini na kojem su razgovarali o izazovima povećanog prisustva migranata i izbjeglica u zemlji, a nadovezujući se na prioritete koji su postavljeni u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. 

Sastanak je ujedno polučio pregled stanja u provedbi 24 milijuna eura pomoći koju je EU osigurala Bosni i Hercegovini kako bi se nosila sa povećanim prisustvom migranata i izbjeglica od početka 2018. godine. Također su razmotrene konkretne potrebe s obzirom na predstojeću zimu. 

Europska komisija pozdravlja opredijeljenost vlasti Bosne i Hercegovine da ojačaju koordinaciju u upravljanju migracijama. U ovom kontekstu, Komisija će osigurati višeg eksperta da pruži podršku relevantnim koordinacionim strukturama.

Komisija sa zabrinutošću primjećuje da su postojeći prihvatni kapaciteti u Bosni i Hercegovini velikim dijelom nedovoljni. Komisija sa žaljenjem konstatira da Bosna i Hercegovina nije predložila prikladne lokacije za dodatne prihvatne objekte, usprkos spremnosti Komisije da pruži neophodnu financijsku podršku. Komisija apelira na vlasti Bosne i Hercegovine da identificira prikladne objekte bez daljnjeg odlaganja. 

Komisija je upoznata sa opredjeljenjem vlasti Bosne i Hercegovine da osiguraju učinkovito funkcioniranje postojećih privremenih prihvatnih centara i apelira na vlasti Bosne i Hercegovine da bez odlaganja premjeste migrante i izbjeglice sa neprikladne lokacije Vučjak. 

Komisija ističe da je potrebno osigurati i zaštititi dostojanstvo i sigurnost svih osoba, posebno onih najugroženijih, te ponavlja svoju zahvalnost za rad humanitarnih partnera čije aktivnosti moraju biti potpomognute. Komisija izražava spremnost da nastavi pružati dodatnu podršku pogođenim zajednicama. 

Sastankom je predsjedavao glavni direktor Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson. Na sastanku je također sudjelovala Monique Pariat, glavna direktorica Glavne direkcije za europsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći. Izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvodio je ministar sigurnosti Dragan Mektić i uključivala je predstavnike različitih razina vlasti, posebice Unsko-sanske županije. 

Foto: Bljesak.info / Migranti

Gotovo 36.000 izbjeglica i migranata ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od siječnja 2018. godine, prema procjenama vlasti. Trenutno je u zemlji prisutno oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskoj žuapniji. Približno 4.100 je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje financira EU. 

Europska unija je od 2007. godine pružila pomoć Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 48,6 milijuna eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Zemlja je također koristila sredstva iz regionalnog IPA programa "Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama" u vrijednosti do 14,5 milijuna eura. 

Ukupna pomoć koju je Europska unija pružila Bosni i Hercegovini od 2018. godine u suočavanju sa povećanim migracionim prisustvom iznosi 24 milijuna eura (20,2 milijuna eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 milijuna eura humanitarne pomoći). Pored ovoga, osigurana je i pomoć u iznosu od 24,6 milijuna eura koje je Europska unija osigurala Bosni i Hercegovini u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close