'Sigurnosna zona'

Erdogan: Turska spremna za vojnu operaciju na sirijskoj granici

Turska vojska je već dvaput upala u sjevernu Siriju od 2016., a meta su joj bile Islamska država i snage YPG-a zapadno od Eufrata.
Vijesti / Flash | 21. 09. 2019. u 20:12

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je spremna djelovati na južnoj granici sa Sirijom, rekao je predsjednik Tayyip Erdogan nakon upozorenja da će poduzeti jednostrane korake ako SAD ne uspostavi "sigurnosnu zonu" na sjeveroistoku Sirije ovog mjeseca.

"Završene su naše pripreme duž granica", rekao je Erdogan novinarima u subotu u Istanbulu, prije odlaska na sjednicu Opće skupštine UN-a.

Saveznici u NATO-u, Turska i SAD, započele su zajednička kopnena i zračna patroliranja duž dijela granice, ali Ankara tvrdi da Washington presporo uspostavlja dovoljno velike sigurnosne zone kojima bi se uklonile sirijske kurdske snage s granice.

Tursku je razljutila američka potpora Kurdima (YPG) u borbi protiv Islamske države. Turska smatra kurdske borce terorističkom organizacijom i želi ih ukloniti s granice duge više od 400 kilometara.

Sirijske demokratske snage predvođene YPG-om rekle su da će se povući do 14 kilometara u nekim područjima.

Turska tvrdi da se SAD složio da se "sigurnosna zona" proširi na 32 kilometra unutar Sirije.

"Nemamo želju sučeliti se sa SAD-om. No, ne možemo si dopustiti zanemarivanje potpore koju SAD daje terorističkoj organizaciji", rekao je Erdogan.

Njegovi komentari o pripremama na granici uslijedili su dan nakon što su dva sigurnosna izvora potvrdila da su u južne turske pokrajine stigli liječnici kako bi se obavile pripreme za mogući upad u Siriju.

"Pripremamo se već duže vrijeme. Operacija će se provesti kada bude bilo potrebe za njom", otkrio je izvor.

Turska vojska je već dvaput upala u sjevernu Siriju od 2016., a meta su joj bile Islamska država i snage YPG-a zapadno od Eufrata.

Kopirati
Drag cursor here to close