S članovima Predsjedništva BiH

Erdogan: Trgovinsku razmjenu podići na milijardu eura

"Turska i BiH za cilj imaju obim trgovinske razmjene podići na milijardu eura", naglasio je turski predsjednik.
Vijesti / Flash | 27. 08. 2021. u 21:26 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine poručio je da su teritorijalna cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine, ključ mira u regiji.

Erdogan se danas u Sarajevu sastao sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Podsjetivši da je današnji sastanak s članovima Predsjedništva BiH treći ove godine, Erdogan je kazao kako je intenzitet sastanaka pokazatelj važnosti koju pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom.

"Teritorijalna cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine, ključ su mira u regiji''

"Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima našeg naroda. Poruke solidarnosti iz BiH tijekom poplava i požara kojima smo bili pogođeni prošlih tjedana, pokazatelji su činjenice da ljubav turskog naroda prema BiH nije jednostrana. Zbog toga, u svoje ime, i u ime turskog naroda zahvaljujem predsjedatelju, članovima Predsjedništva i građanima BiH", rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je naglasio kako je na sastanku s članovima Predsjedništva BiH dogovoreno intenziviranje suradnje, u vezi s prilikama u budućnosti, o koracima na regionalnom, ali i globalnom planu.

Erdogan je rekao da je dogovoreno intenziviranje aktivnosti u vezi s izgradnjom autoceste Beograd – Sarajevo, projektom mira, koji će donijeti razvoj čitavom regionu i ojačati povezanost.

"Prilikom posjete članova Predsjedništva BiH Ankari potpisan je revidirani i nadograđeni Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH, stupio je na snagu 1. kolovoza 2021. godine, a sasvim će sigurno unaprijediti obim naše trgovinske suradnje. Turska želi unaprjeđenje odnosa sa BiH u oblasti turizma, poljoprivrede i kulture", podsjetio je Erdogan.

Kako je rekao, dogovoreno je i intenziviranje koraka s ciljem razvoja u svakom pogledu na korist svih naroda regije..

Erdogan je ponovio podršku Turske putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

"Teritorijalna cjelovitost, političko jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine, ključ su mira u regiji. Nastavićemo sa zajedničkim radom s ciljem zaštite regionalne stabilnosti", kazao je Erdogan.

Najavio je novu podršku turske Ziraat Banke u vezi s gospodarskim razvojem, ali i napomenuo kako je u vezi s velikim investitorima iz Turske, neophodno prevazići određene barijere.

"Turska i BiH za cilj imaju obim trgovinske razmjene podići na milijardu eura", naglasio je turski predsjednik.

Dotakao se i situacije u Afganistanu kazavši da je prema posljednjim podacima, broj ubijenih u napadima u Kabulu dosegao 170.

"To znači da zemlje u svijetu koje se smatraju jakima, kada napuštaju mjesta na kojima se nalaze, moraju se ponašati veoma oprezno. Napuštati ove zemlje prepuštajući ih terorističkim organizacijama donosi teške posljedice. Naprimjer, ISIS je preuzeo odgovornost za napade. Da li se borite protiv njih? Ne. Turska je pružila najveću borbu protiv terorista ISIS-a. Što se tiče talibana, nije važno što oni govore, nego što rade. Njihovi postupci će oblikovati dalju situaciju. Turska je iz Afganistana izvukla sve civile, ostao je još dio tehničkih ekipa. Pružit ćemo svaku pomoć mirnoj budućnosti", istakao je Erdogan.

Dodik: Visoki predstavnik ne postoji

Dodik je kazao kako se nada da će brzo ući u detalje oko izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, naglašavajući kako su detalji uvijek problem.

"Ono što mi trenutno činimo jeste da pokrećemo razgovore o tim detaljima, da to precizirao i da znamo na koji način se kreće. To jeste veliki povijesni i infrastrukturni projekt i on je rezultat volje i želje predsjednika Erdogana", rekao je Dodik.

Potom je ponovio svoje ranije izjave vezano za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tvrdeći kako "visoki predstavnik u BiH ne postoji, već postoji ličnost koja, kako je rekao, se pokušava predstaviti kao takva".

"Mi ne vjerujemo, a Afganistan najbolje pokazuje, da stranci mogu da uvedu red u zemlji i to održe. Mi u suradnju s predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego s nekim drugim propalim nastojanjima u BiH da se nametnu neka rješenja. Vjerujemo samo u unutarnji dogovor koji je neophodan uvijek i po svakom pitanju. Rekao sam ovdje i želim javno da potvrdim svoj stav", rekao je Dodik, te dodao:

"Apsolutno za BiH nije dobro da se ovdje pojavljuje bilo kakav neizabrani stranac koji se još pokazuje i lažno predstavlja kao visoki predstavnik da bi ovdje on nama nametao zakone".

Dodik spreman za dijalog

Dalje je naveo kako je "najbolje da mi ovdje u BiH, s prijateljem kakav je predsjednik Erodgan, to možemo da uradimo. Ja sam spreman za taj dijalog".

Kazao je kako je važno da se očuva mir bez obzira na razvoj političkih odnosa.

"Pozivam na dogovor, na razgovor i pozivam prijatelje da nam pomognu u kreiranju toga. Pozivam ljude iz Sarajeva da imaju razumjevanja i da shvate ozbiljnost ove situacije. Ono što je važno jeste da mi ovdje očuvamo mir, i bez obzira na razvoj političkih odnosa, problema, kriza ili rješenja, ovdje je mir neprikosnoven i on mora biti održan. Kako će se stvari odvijati to zavisi od nas ovdje u BiH i nemojte da nam iskustva Afganistana, kada stranci napuste zemlju, budu kao jedna opomena o kojoj nismo vodili računa", rekao je Dodik.

Još je jednom ja kazao kako je on za dogovor i kako je spreman razgovarati o svim pitanjima.

Nakon BiH predsjednik Turske će u subotu boraviti u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kopirati
Drag cursor here to close