Kako preživjeti?

Erdogan najavljuje otvaranje granice, četiri milijuna migranata na putu ka BiH

Češka Republika donirala je milijun eura Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine za kupovinu tehničke opreme za nadzora granice.
Vijesti / Flash | 11. 09. 2019. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH u budućim mjesecima očekuje, novi priliv migranta, a predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je nedavno da bi Turska mogla otvoriti granice prema Europi. Tada bi se Europa susrela s još 4 milijuna migranata.

Ekipa N1 TV razgovarala je sa grupom migranta iz Jemena i Maroka koji kažu da ništa im nije potrebno osim lijepe riječi u BiH i karte u bolju budućnost ka Evropi.

Ibrahim iz Markoa u rodnoj zemlji bio je student ekonomije. Prešao je tisuće kilometara pješke, ali i raznim prijevoznim sredstvima, u potrazi za boljim mjestom za život, jer u Maroku nije siguran.

"Mnogo smo hodali. Dogodilo se da hodamo po 12 dana. Po noći, šumama, planinama. Nismo jeli mnogo, imali smo malo hrane. Ujutro bi spavali, pa bi nastavljali dalje. Bilo je jako teško, ali Bogu hvala", priča Ibrahim, Maroko.

Podsjetimo, Češka Republika donirala je milijun eura Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine za kupovinu tehničke opreme za nadzora granice. Opremu je uručio češki veleposlanik u BiH, a ovom događaju nazočili su i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, te direktor Granične policije Zoran Galić.

Međutim i pored novih dronova, kamera i ostale specijalističke opreme, postavlja se pitanje tko će koristiti tu opremu, s obzirom na to da GP-u nedostaje 360 službenika za redovnu dužnost, za 24-satno osiguravanje istočne granice još 510 službenika, a za maksimalnu pokrivenost blizu 1.000 službenika, navodi N1.

"Bosna i Hercegovina je u posljednje vrijeme suočena sa određenim izvanrednim okolnostima. Ni tu država nije reagirala sa izvanrednim mjerama i radnjama. Jedan od primjera - mi smo jedina država koja u ovoj migrantskoj ruti nije mijenjala nijedne zakone, ni Zakon o kretanju i boravku stranca ni druge zakone", ističe Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Zakone uskoro - sigurno nećemo imati jer državni parlament mjesecima ne radi ništa. A upravo sa istočne granice iz Srbije u buduća dva mjeseca očekuje se novi veliki priliv migranata u BiH. Međutim ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da je hrvatska policija nastavlja da nezakonito prebacuje migrante u BiH, te Tužiteljstvo BiH poduzima određene radnje.

"Ne očekujem nikakvu reakciju pravosuđa. I mislim da je sljedeći korak, koji bi trebalo mi da učinimo, Ministarstvo je to već učinilo, a to je da sačinimo pismenu informaciju o svemu tome i obavijestimo Predsjedništvo o svemu tome", navodi Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close