Prkos

Erdogan Europljane nazvao unucima nacizma

Vijesti / Flash | 03. 04. 2017. u 13:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je turske glasače u Europi da prkose "unucima nacizma" i podrže ustavni referendum u Turskoj, piše Srna.

Erdogan je u tijeku svoje kampanje u više navrata napao europske zemlje, uključujući i Njemačku, optužujući ih da se ponašaju "nacistički" zbog zabrane turskim ministrima da organiziraju mitinge u Europi.

U Njemačkoj su se uvrijedili na takve izjave, pa je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila kako su takve usporedbe neumjesne i da Turska mora prestati s takvim usporedbama.

Erdogan je tijekom kampanje izjavio da bi trebalo uzeti u razmatranje i odluku referendumu o tome bi li se ponovo trebala uvesti smrtna kazna u Turskoj, koju je ova zemlja ukinula prije više od deset godina, kao jedan od uvjeta pristupanja EU.

Podsjetimo, Nizozemska Njemačka i Austrija su neke od zemalja Europe koje su zabranile Erdoganovim ministrima obraćanja u svojim gradovima.

Njemački ustavni sud u ožujku je donio odluku kako se turski vladini dužnosnici ne mogu pozivati na njemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa. Odluka je objavljena dok jačaju napetosti jer su u Njemačkoj otkazani turski skupovi potpore referendumu 16. travnja.

Podsjetimo, početkom ožujka je otkazan proturski politički skup u Frehenu, na zapadu zemlje, i to je treći skup turske zajednice koji je otkazan za dva dana.

Tri skupa Turaka koja su se trebala održati u Austriji otkazana su ovaj tjedan, čime se Austrija pridružila zemljama koje ne podržavaju Erdoganovu kampanju među turskom dijasporom. Na tim skupovima su ministri turske vlade planirali održati govore kako bi što više Turaka iz dijaspore glasovalo za proširenje Erdoganovih ovlasti na referendumu koji se održava ovog proljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close