Janez Kopač

Energetska zajednica će predložiti dodatne sankcije protiv BiH

Janez Kopač izjavio je danas u Sarajevu da će na predstojećem ministarskom sastanku u prosincu biti predložene dodatne sankcije protiv BiH.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2017. u 18:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je danas u Sarajevu da će na predstojećem ministarskom sastanku u prosincu biti predložene dodatne sankcije protiv BiH zbog opstrukcije koje bi mogle biti nešto usmjerene protiv entiteta, a ne države.

Naveo je da najveći problem predstavlja neusvajanje zakona koji bi prenio tzv. Treći energetski paket, a kad je u pitanju plin još nema ni Prvog ni Drugog energetskog paketa, niti zakona o plinu.

Kopač je podsjetio da je BiH prva zemlja članica Energetske zajednice kojoj su prije tri godine bile uvedene sankcije jer nema nikakve zakonske regulative o plinu. 

Istakao je da je tijekom 2015. i 2016. održao 11 sastanaka s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i resornim entitetskim ministrima na kojim je detaljno usuglašen zakon o plinu, nakon čega je Federacija negirala sve što je dogovoreno.

Kopač je apelovao na ministra Šarovića da što prije uputi tekst zakona u parlamentarnu proceduru jer smatra da čak i ako ga institucije odbiju to će predstavljati napredak u odnosu na blokadu koja je sada na sceni.

Precizirao je da predloženi tekst zakona o plinu predviđa uspostavu nadležnosti na državnom nivou, te da je za Energetsku zajednicu jedina ugovorna strana Bosna i Hercegovina i da nikada ne bi pristali da vode dijalog s bilo kim drugim.

Kopirati
Drag cursor here to close