Novi detalji

Emirati hakirali Katar i izazvali krizu u Zaljevu?!

Vijesti / Flash | 17. 07. 2017. u 07:09 R.I.
Kopirati

Ujedinjeni Arapski Emirati su organizirali hakiranje profila na društvenim mrežama kataske vlade krajem maja, a kako bi se objavili oštre, ali lažne izjave katarskog emira, što je potom uzrokovalo krizu, objavio je The Washington Post, pozivajući se na američke obavještajne izvore, prenosi Reuters.

Katarskom emiru, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thaniju je pripisana izjava u svibnju u kojoj je hvalio Hamas, a Iran nazvao islamskom silom. Nakon toga, četiri države su prekinule diplomatske i ekonomske odnose s Katarom, uključujući Saudijsku Arabiju, UAE, Bahrein i Egipat.

Katar je odmah ustvrdio da su lažne izjave ubacili hakeri, ali zaljevske zemlje nisu prihvatile objašnjenje. Američki list izvještava da su obavještajci SAD saznali da su samo dan prije sporne objave dužnosnici iz Emirata na visokoj razini razgovarali o planiranom hakiranju.

Nije poznato, kako navode, je li UAE hakirao ili je samo platio hakiranje profila. Veleposlanik UAE u SAD je odbacio ove informacije kazavši kako su lažni.

''Ono što je jasno jeste ponašanje Katara koji pomaže, financira i omogućava teroristima djelovanje. Oni ohrabruju nasilje, radikalizaciju i podrivaju stabilnost susjeda'', naveo je veleposlanik.

Američki State department nije odgovorio na upit Reutersa o ovim informacijama.

UAE hacked Qatari government sites, sparking regional upheaval, according to U.S. intelligence officials

The United Arab Emirates orchestrated the hacking of Qatari government news and social media sites in order to post incendiary false quotes attributed to Qatar's emir, Sheikh Tamim Bin Hamad al-Thani, in late May that sparked the ongoing upheaval between Qatar and its neighbors, according to U.S. intelligence officials.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.