Izbor

Elmedin Konaković najministar u BiH

Vijesti / Flash | 09. 12. 2015. u 07:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na danas održanoj tradicionalnoj 33. manifestaciji “Izbor najboljih menadžera i kompanija u BiH” u Banja Luci, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ponio je laskavu titulu "Najministra" za 2015. godinu u Bosni i Hercegovini.

Na biznis forumu o razvoju biznisa i ekonomije pod nazivom “Kuda i kako dalje u 2016. godini, s posebnim akcentom na investiciona ulaganja u BiH”, koji je održan u sklopu ove manifestacije, u obraćanju premijer Konaković je upoznao prisutne s koracima koje poduzima Kanton Sarajevo u stvaranju boljeg ambijenta za privredno poduzetništvo, poticajima koji stoje na raspolaganju malim i srednjim poduzećima kako bi bila konkurentnija na tržištima te opredjeljenjima ove Vlade da strateški podržava razvoj konkurentnih grana kao što su metalska industrija, turizam i IT sektor.

Efekti boljeg upravljanja ljudskim resursima i moratorij na novo zapošljavanje u javnom sektoru, osim tamo gdje radni procesi to zahtijevaju, koje već pola godine provodi ova Vlada, vidljivi su, ali ne i dovoljni.

Politika Vlade KS će i dalje biti usmjerena u tom pravcu, a posebni efekti se očekuju od suradnje s Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC), članicom Grupacije Svjetske banke u okviru pokrenutih aktivnosti na smanjivanju troškova za poslovne subjekte, olakšavanja i ubrzavanja procedura podnošenja i obrade zahtjeva za dozvole i suglasnosti potrebne za građenje, rad i pokretanje nove investicije.

Strategija razvoja KS u sljedećem desetljeću koja je u završnoj fazi dat će smjernice daljeg razvoja svih oblasti, od prostornog uređenja, energetskih potreba, prometnih  rješenja do planiranja u obrazovanju i zapošljavanju.

Na ceremoniji proglašeni su i najbolji menadžeri i kompanije, “Najgradonačelnik” i „Ličnost godine regiona” te su uručene nagrade za najuspješnije gospodarstvenike u kategorijama mali, srednji i veliki biznis, priopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close