Ivanić

Ekonomska pitanja i reforme za napredak bh. građana u 2016.godini

Vijesti / Flash | 26. 12. 2015. u 09:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić uvjeren je da će BiH u sljedećoj godini steći status kandidata za članstvo u Europsku uniju, a smisao tog procesa je prvenstveno na reformiranju društva u cjelini i snaženju ekonomije što će prioritetno dovesti do jačanja životnog standarda svih građana.

Ivanić očekuje da naglasak u 2016. bude na ekonomskim reformama.

‘’Očekujem više brige za ekonomiju, jer je to ono od čega se živi i građani imaju koristi i o čemu ne bi trebale postojati razlike i sukobi’’, naglašava Ivanić. Stoga se nada i da će u 2016. godini, umjesto otvaranja tema o kojima nije moguć dogovor u BiH, fokus biti na ekonomskim pitanjima.

Garanciju da se trebamo kretati tim smjerom daje i Reformska agenda potpisana od svih relevatnih političkih subjekata u BiH. Podsjetio je da je i taj proces počeo izjavom Predsjedništva BiH, a završio se ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Sama ta činjenica govori, kako je naveo, da je Predsjedništvo BiH sinkronizirano i aktivno funkcioniralo na ključnim političkim pravcima o kojima postoji konsenzus u BiH.

Ivanić sumnja da bi moglo doći do otvorene i direktne opstrukcije Reformske agende, iz prostog razloga što bi svi nivoi vlasti ostali bez neophodnih financijskih sredstava.

‘’Mislim da su svi zainteresirani za reforme i to iz vrlo sebičnih razloga, jer provođenje Reformske agende podrazumijeva i financijsku podršku Međunarodnog monetranog fonda, bez koga bi vlasti i u RS-u i u Federaciji BiH teško uspjele osigurati stabilne budžete’’, ističe Ivanić. Predsjedništvo BiH, samo po sebi, nije bilo generator sukoba, a svojim angažmanom i snažnom diplomatskom aktivnošću u ovoj godini je,i stiče,na izvjestan način počelo mijenjati sliku o BiH.

‘’Članovi Predsjedništva su bili u posjeti Beogradu, Zagrebu, ali i imali posjetu BiH predsjednice te susjedne države Kolinde Grabar-Kitarović, pape Franje, njemačke kancelarke Angele Merkel, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana..., što je vrlo snažna diplomatska aktivnost’’, ukazao je Ivanić. I sudjelovanje predstavnika iz Republike Srpske u bh.institucijama u ovoj godini ocjenjuje konkretnim i korektnim.

‘’Nismo proizvodili probleme i nismo imali probleme s partnerima u Federaciji BiH. Unutar tog bh.entiteta bilo je dosta nestabilnosti, a ova godina je prošla u promjenama stranaka koje čine većinu u FBiH i nadam se da će vlast u tom entitetu naredne godine ostati stabilna, što je važno za ukupne prilike u BiH’’, rekao je Ivanić.

Kao negativan događaj u 2015.godini izdvojio je nepotrebne sukobe, koji su se razvijali povodom Srebenice, što je, kaže, sve nas značajno vratilo unazad.

‘’Ipak, zahvaljujući toleranciji i iz Srbije, a i našim određenim aktivnostima, smatram da su se prilike smirile i da se tako nešto posebno u sljedećoj godini neće ponoviti’’, istaknuo je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Kopirati
Drag cursor here to close