Pravna borba

Ekocid na Doljanki - kaznene prijave načelniku i vijećniku Jablanice

Pored toga pokrenute su dvije tužbe, prva protiv FERK-a, a druga z protiv Rješenja kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Vijesti / Flash | 02. 10. 2020. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što smo na press konferenciji održanoj u Mostaru proteklog mjeseca najavili, Udruženja građana “Za Doljanku” pokrenulo je kaznene prijave protiv odgovornih za ekocid na rijeci Doljanci, kojom želimo potvrditi sumnje na korupciju i zloupotrebu položaja/ovlaštenja u procesu izdavanja dozvola za izgradnju mini hidroelektrane.

''Ističemo da smo pokrenuli kaznene prijave pod sumnjom na počinjena kaznena djela iz Člana 383 Kaznenog zakona za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja te eventualno drugih kaznenih dijela suprotno propisanim zakonima'', stoji u priopćenju ovog Udruženja.

Kako navode, prijave su pokrenute protiv: načelnika općine, predsjedavajućeg Općinskog vijeća i vijećnika iz saziva 2012-2016 i saziva 2016-2020, te predsjednika i savjeta MZ jablanica II saziv 2012-2016.

Pored toga pokrenute su dvije tužbe, prva za pokretanje upravnog spora protiv FERK-a radi poništenja Rješenja FERKA kojim se izdaje dozvola za rad mHE Zlate na rijeci Doljanka, a druga tužba za pokretanje upravnog spora protiv Rješenja kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kojim su izdali vodnu dozvolu za mHE Zlate na Doljanci.

''Vjerujemo u ispravnost naše pravne borbe i pozivamo nadležni sud da poduzme sve u rasvjetljavanju pravnih nezakonitosti koje smo istaknuli. Još jednom pozivamo institucije koje u ovom trenutku mogu djelovati, da preuzmu svoju odgovornost i već danas zaustave daljnji ekocid na rijeci Doljanci'', navode.

 

Kopirati
Drag cursor here to close