Ponovno suđenje

Egipatski sud poništio doživotni zatvor Muhamedu Morsiju

Vijesti / Flash | 22. 11. 2016. u 10:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatski Vrhovni sud poništio je doživotnu zatvorsku kaznu za bivšeg predsjednika Muhameda Mursija i naložio ponovno suđenje po optužnici o terorističkoj zavjeri s inozemnim organizacijama.

Prošlog tjedna, sud je poništio smrtnu kaznu Mursiju za drugu optužbu vezanu uz masovni bijeg iz zatvora 2011. Međutim, Mursi i dalje služi zatvorsku kaznu za još dva zasebna slučaja, javlja BBC.

Mursi je 2012. postao prvi demokratski izabrani predsjednik nakon Arapskog proljeća 2011. No već sredinom 2013. svrgnuo ga u vojnom puču sadašnji predsjednik Abdel Fattah al Sisi nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine.

Otada je SIsijev režim pokrenuo obračun s Mursijevim Muslimanskim bratstvom. Stotine članova u pristaša ove islamističke stranke ubijeno je u sukobima s policijom, a deseci tisuća su zatvoreni.

U svibnju 2015. Mursi je s još tri lidera Muslimanskog bratstva osuđen na doživotni zatvor, dok je 16 optuženika osuđeno na smrt u istom slučaju.

Tužitelji su tvrdili daje Muslimansko bratstvo još 2005. skovalo zavjeru da pošalje svoje "elemente" u vojne kampove Hamasa u palestinskom pojasu Gaze, Hezbolaha u Libanonu i Revolucionarne garde u Iranu.

Muslimansko bratstvo i njihovi pristaše negiraju optužbe te tvrde da se radi o pravnom pokriću za puč. Presude za sve optužene sad su odbačene.

Mursi je u međuvremenu osuđen i za odavanje državnih tajni Kataru te za zatvaranje i torturu prosvjednika u prosincu 2012.

Kopirati
Drag cursor here to close