USK

E, to je BiH: Vladi treba 130 godina da vrati dugove

Ova dugovanja predstavljaju veliko opterećenje za kantonalni proračun i onemogućavaju dugoročno financijsko planiranje.
Vijesti / Flash | 28. 11. 2019. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Unsko-sanskog kantona uputila je javni poziv svim proračunskim korisnicima, koji su vlasnici pravosnažnih sudskih presuda, da se jave ukoliko prihvaćaju prijedlog da im se isplati dio glavnice duga bez obračuna zateznih kamata, objavile su Nezavisne novine.

Ministar financija USK Vedran Prša kaže kako se radi mahom o presudama u korist budžetskih korisnika koji su Vladu tužili zbog nepoštivanja kolektivnih ugovora.

Prema njegovim riječima, ova dugovanja predstavljaju veliko opterećenje za kantonalni proračun i onemogućavaju dugoročno financijsko planiranje.

"Dugovanja su ogromna i destimulirajuća. Jedno od rješenja bilo bi da se vlasnici presuda odreknu zateznih kamata, a možda i dijela glavnice duga. Tada bi se realno moglo planirati da se dugovanja izmire eventualno kroz kreditno zaduženje ili na neki drugi način", kazao je Prša.

Inače, u proračunu USK svake godine planira se dio sredstava kojima se plaćaju ova dugovanja, ali bi na osnovu sadašnje dinamike isplate trebalo 130 godina da se ona izmire.

"Ako uzmemo u obzir da se godišnje za plaćanje tih dugova odvaja 0,3 posto od ukupnog iznosa proračuna, odnosno oko 600.000 maraka, lako je izračunati da bi trebalo više od 130 godina da se isplate samo glavnice", kazao je Prša.

Dugovanja su nastajala tijekom protekla dva desetljeća i najveći dio ih se odnosi na tužbe proračunskih korisnika. Radnici u javnoj upravi, prosvjeti, policiji i drugim oblastima tužili su Vladu zbog toga što su dobivali osobne dohotke i druge naknade umanjene u odnosu na iznose predviđene kolektivnim ugovorima.

Godinama su se dugovanja akumulirala i dostigla sadašnji iznos.

"Sigurno je da rješenje podrazumijeva da se vlasnici presuda odreknu zateznih kamata i glavnice, kako bi im se isplatio kakav-takav iznos. U protivnom, plašim se da mnogi od njih jednostavno fizički neće dočekati isplatu dugova", kaže Prša.

Nezavisne novine navode kako je financijska situacija u proračunu USK opterećena je i brojnim kreditnim obvezama, pa se procjenjuje da ukupna dugovanja kantona, po raznim potraživanjima, premašuju 250 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close