Džumhur

'Stanje nacije trenutno jedno od najvažnijih pitanja u BiH'

Ombudsmenka za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur dodaje da je stanje nacije trenutno jedno od najvažnijih pitanja u BiH.
Vijesti / Flash | 18. 07. 2019. u 12:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) organizirali su danas javnu diskusiju o izvještaju "Stanje ljudskih prava u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i rodno zasnovanog nasilja u BiH". 

Kako je kazala predsjedavajuća Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH Nives Jukić izvještaj ima za cilj podizanje svijesti građana u segmentima prava iz ove oblasti, kao što su psihološki i fiziološki faktori seksualnosti, kontracepcija, zaštita od rodne diskriminacije, reproduktivno zdravlje i druge oblasti.   

''Ovakav izvještaj prvi put je urađen na prostoru BiH o temi koja se najčešće veže za prava žena, što nije točno, jer je veoma bitna za cijelokupno društvo. Izvještaj je u fazi istraživanja, a ponovo ćemo se sastati kada budemo finalizirali preporuke '', objasnila je Jukić.  

Predstavnica UNFPA Enida Imamović naglašava da je diskusija održana povodom Svjetskog dana stanovništva, koji je ove godine posvećen obilježavanju 25. godišnjice od Međunarodne konferencije o razvoju stanovništva u Kairu 1994. godine. 

''Naglasak Svjetskog dana stanovništva je na potpunoj eliminaciji ili nula slučajeva maternalne smrtnosti, nezadovoljenih potreba za kontracepcijom i nasilja prema ženama i djevojčicama. Nijedna zemlja u svijetu se ne može pohvaliti da je dostigla sve ove ciljeve. BiH nema slučajeva maternalne smrtnosti, postotak nezadovoljenih potreba za kontracepcijom je devet posto, a čak svaka druga žena starosti 15 i više godina bila je barem jedanput u životu žrtva rodno zasnovanog nasilja'', kazala je Imamović.  

Ombudsmenka za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur dodaje da je stanje nacije trenutno jedno od najvažnijih pitanja u BiH.

''Značajan faktor je pitanje populacije, odnosno gdje smo danas sa stanovništvom. Iako se pozivamo na statistiku popisa iz 2013. godine, određeni parametri UN-a ukazuju da će BiH do 2050. godine izgubiti više od 40 posto populacije. Ne radi se samo o većoj stopi mortaliteta od nataliteta, već i o pitanju odlaska stanovništva. Zbog toga je Institucija ombudsmena odlučila uraditi ovo istraživanje. Istraživanje bavi i efikasnošću mehanizama zaštite materinstva, a kroz taj mehanizam se želi ukazati na nejednak tretman porodilja u primanju naknade u Federaciji BiH'',  izjavila je Džumhur.  

Dodaje da maping koji je završen ukazuje da je BiH u značajnoj mjeri ukladila zakonodavstvo s međunarodnim standardima, što predstavlja dobru polaznu osnovu za napredak u ovoj oblasti, ali problemi nastaju u pristupima i procedurama, te u visokom stupnju izostanka preventivnog djelovanja.  

''Jako puno novca odlazi za reaktivna djelovanja, a mali dio sredstava se izdvaja za preventivna djelovanja. Prevencija je u cijeloj BiH jedna siva zona '', zaključila je.   

Zaključci i smjernice istraživanja će odrediti koji bi trebali biti pravci djelovanja, te se očekuje da će zakonodavna tijela pozitivno reagirati na preporuke Institucije obudsmena. 

Kopirati
Drag cursor here to close