Zaštita infrastrukture

Džihadisti zaustavili iračku ofenzivu na Tikrit

Vijesti / Flash | 18. 03. 2015. u 09:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ofenziva iračkih snaga s ciljem zauzimanja Tikrita koji je u rukama skupine Islamske države (IS) obustavljena je zbog mnoštva eksplozivnih naprava koje su džihadisti postavili u gradu koji je i dalje pod opsadom.

Podsjetimo, operacija za preuzimanja Tikrita počela je 2. ožujka uz sudjelovanje tisuća vojnika, redarstvenika, pripadnika paravojnih snaga, uglavnom šijita, pripadnika kurdskih snaga i sunitskih plemena, koji su opkolili džihadista. Iako se najavljivalo brzo i jednostavno vraćanje grada, pokazalo se puno teže potisnuti džihadiste iz Tikrita.

"Posvuda su posijali bombe, na ulicama i u zgradama, pod mostovima, Zbog toga su naše snage zaustavljene", rekao je u utorak za AFP Jawad al Etlebawi, glasnogovornik šijitske paravojske Asaib al Hak (Liga čestitih, na arapskom) koja aktivno sudjeluje u operaciji.

Po riječima časnika, IS je postavio mine u kućama i prokopao rovove u toj prijestolnici pokrajine Salahedina, 160 km od Bagdada, javja Hina.

"Bitka za oslobođenje Tikrita bit će teška", dodao je glasnogovornik. "Trebaju nam snage pripremljene za rat na urbanim područjima", rekao je. IS je zauzeo Tikrit u lipnju 2014.

Irački ministar unutarnjih poslova izjavio je da su borbe prekinute kako bi se "smanjili gubitci" i zaštitila infrastruktura. Iračka vojska je već triput pokušavala osvojiti taj grad u kojemu je rođen bivši diktator Saddam Hussein.

Pripadnici Islamske države kontroliraju oko četvrtine teritorije Iraka i oko polovine teritorije Sirije, kao i dio Libije, odnosno ukupnu teritoriju površine jednake Velikoj Britaniji.

Kopirati
Drag cursor here to close