Međudržavne nesuglasice

Džaferović na SEECP-u: Riješiti i zloupotrebu dvojnog državljanstva

Istaknuo je da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Europskoj uniji imaju ključni značaj za budućnost regije kao i sigurnost i napredak
Vijesti / Flash | 09. 07. 2019. u 11:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas da u regiji jugoistočne Europe postoje brojni izazovi koji se mogu rješavati samo zajedničkim radom kako bi se prevladala pitanja poput migracija, zloupotrebe dvojnog državljanstva, ali i postigla viša razina pomirenja i poštovanja žrtava proteklog rata.

U obraćanju sudionicima drugog dana summita Procesa za suradnju zemalja jugoistočne Europe (SEECP) na Jahorini, skupu kojim se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovom regionalnom inicijativom, uspostavljenom prije 23 godine, napomenuo je da su zemlje članice postigle od tada značajan napredak, ali je mnogo toga još ostalo da se rješava.

Istaknuo je da članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Europskoj uniji imaju ključni značaj za budućnost regije kao i sigurnost i napredak, a unapređenje odnosa u regiji neophodno je zbog zajedničkog djelovanja u smislu migracija, borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ali i organiziranog kriminala te ilegalne trgovine oružjem.

Foto:FENA / Drugi dana summita Proces za suradnju zemalja jugoistočne Europe na Jahorini

Podvukao je da je BiH vrlo posvećena regionalnoj suradnji i politici dobrosusjedstva te za rješavanje međudržavnih nesuglasica i mirim putem uz poštovanje načela međunarodnog prava, a uz to BiH se zalaže za dijalog i traženju rješenja za otvorena pitanja jer je to jedno od temeljnih vanjskih prioriteta BiH.

Govoreći o migrantskoj krizi upozorio je da ona u posljednje dvije godine eskalira u BiH, a suočavanje s ovim pitanjem pokazalo je slabosti institucionalnih kapaciteta i regionalne suradnje imajući u vidu činjenicu da migranti u BiH dolaze s teritorije Europske unije i stoga fokus ovog pitanje ne može biti samo na neposrednoj granici između EU i BiH.

''BiH nije uzrokovala migrantsku krizu te to pitanje ne može samostalno rješavati zbog čega očekujemo prvenstveno od EU da pruži stratešku i organizacijsku podršku institucijama BiH'', kazao je Džaferović.

Stava je da dodatno stvari pogoršava organizirani kriminal koji se veže za migrantske procese kao i trgovina ljudima, a Džaferović upozorava da se narušena stabilnost odražava na socijalne i ekonomske prilike i sveukupni društveni ambijent.

Za Džaferovića područja političke nestabilnosti te pravne nesigurnost predstavljaju nepovoljan ambijent za ekonomski razvoj te se zemlje suočavaju s odlaskom mladih, manjkom radne snage kao i demografskim deficitom, a svi ovi problemi mogu se rješavati samo zajednički.

Foto:FENA / Drugi dana summita Proces za suradnju zemalja jugoistočne Europe na Jahorini

Unapređenje regionalne suradnje neophodno je, kaže, u oblasti pravosuđa i vladavine prava koje je osnova modernih i razvijenih društava, a u tom smislu skrenuo je pažnju na regionalni problem zloupotrebe dvojnog državljanstva što dovodi u pitanje vladavinu prava i sigurnost.

''Osuđenicima koji su u jednoj državi osuđeni za najteže zločine i kaznena djela u drugoj državi za ista ta djela preinačava ili znatno smanjuje kazna nakon čega se oslobađaju. Nedopustivo je da počinitelj takvih djela može lako izbjeći pravdu i u tom smislu se mora napraviti iskorak i počinitelji odgovarali za kaznena djela'', stava je.

Svrha dvojnih državljanstava, ističe Džaferović, nije da se zloupotrebljava zakon nego da se ljudima omogući lakši život.

Ocijenio je da u regiji nije ostvaren znatan napredak kada je u pitanju suočavanje s istinom i potrebom vraćanja povjerenja između država i različitih etničkih skupina čak je došlo do usporavanja i nazadovanja u tom smislu jer nepoštivanje presuda međunarodnih sudova i zapaljiva retorika te intenzivno naoružavanje dovode u pitanje sigurnost i stabilnost.

Zaključio je da je neophodno očuvanje europske perspektive za zemlje zapadnog Balkana jer to ostaje osnovi pokretač reformi na zapadnom Balkanu, zato je važno da pristupanje svih zemalja ove regije EU ostane jedan od prioriteta Europske unije.

Izrazio je žaljenje što ovom skupu ne prisustvuju predstavnici Kosova, ali im je poželio uspješno predsjedavanje koje preuzima od BiH.

BiH ovim summitom završava jednogodišnje predsjedavanje Procesom za suradnju zemalja jugoistočne Europe o temi "Bolja povezanost za bolji život" koji je iniciran na summitu u Sofiji  1996., s namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji. BiH je ovo drugi put da ima predsjedava SEECP-om, prvo predsjedavanje bilo je u razdoblju 2003. - 2004. godina.

Đukanović: Zastoj u širenju EU očekivan i politički najavljen

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas na Jahorini da je aktualni zastoj u integraciji zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju za upućene očekivan i politički najavljen.

U obraćanju na otvaranju Summita Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi Đukanović je rekao da su istovremeno ponovljene obeshrabrujuće poruke s nekih od najvažnijih europskih adresa od kojih posljednja jasno odbija proširenje EU prije dubokih institucionalnih reformi za unapređenje same Unije.

''Vjerujem da ćemo uskoro morati otvoriti pitanje kakva je stvarno budućnost proširenja EU i jesu li zemlje zapadnog Balkana i Unija i dalje privilegovani partneri ili se vraćamo na poziciju susjeda koji dijele brigu o perspektivi zajedničkog kontinenta'', naveo je Đukanović.

Istakao je da u Crnoj Gori čvrsto vjeruju da je europska perspektiva jedini garant da jugoistočna Europa postane regija mira, sigurnosti i razvoja, zbog čega ih zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja.

Đukanović je naglasio da "nema važnijeg preduvjeta za ekonomski i društveni razvoj naših zemalja od jasne upućenosti regije na Europsku uniju".

Po njegovim riječima, za napredak regija je ključno sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje - transportno, energetsko i digitalno, te unapređenje obrazovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close