Reakcija na današnju presudu

Džaferović: Zaslužena kazna za Karadžića

"Pravdu smo čekali dvije i po' decenije i dočekali je.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2019. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovu pravosnažnu presude ne doživljavam kao presude srpskom narodu nego kao presudu Karadžiću i drugim presuđenim članovima UZP-a odgovornog za genocid'', poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Ističući da je ratnog zločinca Radovana Karadžića stigla zaslužena kazna, Džaferović napominje kako je Karadžić bio ''jedan od arhitekata i predvodnika poduhvata koji je rezultirao genocidom i zločinima protiv čovječnosti pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Time, sve žrtve njegovih zločina i svi mi koji smo trpili teror možemo biti zadovoljni''.

Video:

"Pravdu smo čekali dvije i po' decenije i dočekali je. Pravda je djelomična, jer Žalbeno vijeće nije uvažilo dokaze da je osim u Srebrenici počinjen genocid u sedam drugih gradova. Nedostatak dokaza ne umanjuje odgovornost nalogodavaca niti izvršioca. Kompletno političko rukovodstvo ratne RS presuđeno je za UZP, genocid i zločine protiv čovječnosti. Te presude ne doživljavamo kao presude srpskom narodu, nego projektu kojeg su predvodili Karadžić i Mladić", kazao je Džaferović.

Džaferović  je poručio kako je to snažna poruka svima koji i u primislima imaju planove da pokušaju dijeliti BiH. ''Njihovi projekti nikada neće uspjeti. Svima je potrebno suočavanje sa činjenicama i prihvatanje dokaza o počinjenom genocidu i zločinima. Povjerenje se ne može graditi na slavljenju zločinaca", istaknuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close