Reakcija na današnju presudu

Džaferović: Zaslužena kazna za Karadžića

"Pravdu smo čekali dvije i po' decenije i dočekali je.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2019. u 17:19 Bljesak.info
Kopirati

''Ovu pravosnažnu presude ne doživljavam kao presude srpskom narodu nego kao presudu Karadžiću i drugim presuđenim članovima UZP-a odgovornog za genocid'', poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ističući da je ratnog zločinca Radovana Karadžića stigla zaslužena kazna, Džaferović napominje kako je Karadžić bio ''jedan od arhitekata i predvodnika poduhvata koji je rezultirao genocidom i zločinima protiv čovječnosti pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Time, sve žrtve njegovih zločina i svi mi koji smo trpili teror možemo biti zadovoljni''.

Video:

"Pravdu smo čekali dvije i po' decenije i dočekali je. Pravda je djelomična, jer Žalbeno vijeće nije uvažilo dokaze da je osim u Srebrenici počinjen genocid u sedam drugih gradova. Nedostatak dokaza ne umanjuje odgovornost nalogodavaca niti izvršioca. Kompletno političko rukovodstvo ratne RS presuđeno je za UZP, genocid i zločine protiv čovječnosti. Te presude ne doživljavamo kao presude srpskom narodu, nego projektu kojeg su predvodili Karadžić i Mladić", kazao je Džaferović.

Džaferović  je poručio kako je to snažna poruka svima koji i u primislima imaju planove da pokušaju dijeliti BiH. ''Njihovi projekti nikada neće uspjeti. Svima je potrebno suočavanje sa činjenicama i prihvatanje dokaza o počinjenom genocidu i zločinima. Povjerenje se ne može graditi na slavljenju zločinaca", istaknuo je.

Kopirati