Obećanje

Džaferović: Trasu autoceste izmjestiti izvan naselja

Time se ugrožavaju skoro 100 objekata koji bi se morali rušiti, uništavaju se privatna poljoprivredna gazdinstva i dovodi u pitanje egzistencija stanovništva, kao i sama funkcionalnost samog naselja.
Vijesti / Flash | 15. 09. 2020. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sa izaslanstvom Kozarca razgovarao je o problemu s trasom autoceste Prijedor - Banja Luka.

Senad Bratić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS i izaslanstvo mještana Kozarca u kojoj su bili Derviša Avdagić, Mesud Trnjanin i Nedžad Bešić, informirali su predsjedatelja Džaferovića o problemu koji predviđena trasa autoceste Prijedor – Banja Luka predstavlja za povratnike na ovom području.

Naglašeno je da mještani Kozarca podržavaju izgradnju autoceste, ali da se protive da ona prolazi kroz samo naselje. Time se ugrožavaju skoro 100 objekata koji bi se morali rušiti, uništavaju se privatna poljoprivredna gazdinstva i dovodi u pitanje egzistencija stanovništva, kao i sama funkcionalnost samog naselja.

Upozoreno je da bi to moglo dovesti do ponovnog raseljavanja bošnjačkih povratnika.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Džaferović podržao je opravdane zahtjeve mještana Kozarca. Istaknuo je da infrastrukturni projekti ne treba da učine nesretnim oko 5.000 ljudi, nego upravo suprotno - da njihov život učine kvalitetnijim.

Naglasio je kako očekuje da će vlasti RS, u skladu s danim obećanjem, uvažiti zahtjeve da se trasa autoceste izmjesti izvan naselja, te da će on osobno, u skladu sa svojim nadležnostima, učiniti sve da se to i dogodi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close