Sistematsko širenje dezinformacija

Džaferović stao na Sebijinu stranu

Informacije ZZJZ FBiH izravno demantiraju dezinformacije o radu KCUS-a
Vijesti / Flash | 04. 04. 2021. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA), uputio je priopćenje povodom novih informacija o respiratorima i radu Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu.

Džaferović u uvodu ističe da je “plasiranje neprovjerenih i nepotkrijepljenih tvrdnji u vezi s odgovorom zdravstvenih institucija na pandemiju koronavirusa, a kojem svjedočimo proteklih dana u bh. javnosti, predstavlja neodgovorno ponašanje prije svega prema pacijentima i njihovim porodicama, kao i ljekarima koji se bore za njihove živote”.

“U trenutku kada ulazimo u drugu godinu nezapamćene krize, širenje spekulacija s ciljem unošenja nemira i podrivanja povjerenja u zdravstvene institucije može imati koban efekt za sve nas”, navodi Džaferović.

Član Predsjedništva BiH navodi da “takvom društveno neodgovornom ponašanju treba stati ukraj”, te da zdravstvene institucije imaju zakonsku nadležnost, obvezu i profesionalnu osposobljenost da iznose točne podatke o stanju u COVID odjelima.

“Što one i čine”, poručio je.

“Tako je Zavod za javno zdravstvo objavio jučer informaciju da je najniža stopa smrtnosti u državi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo. To izravno demantira dezinformacije o radu KCUS-a”, navodi Džaferović.

“Sistemsko širenje dezinformacija i teorija zavjera u svim državama predstavlja neprihvatljivo i kažnjivo ponašanje, naročito u vremenu pandemije. Svatko tko u ovakvoj situaciji, zbog političkih razloga, svjesno širi dezinformacije i paniku, ugrožava živote pacijenata, i mora biti odgovoran pred zakonom”, zaključio je u priopćenju Šefik Džaferović.

Portali u Bosni i Hercegovini objavili su jučer pismo koje su liječnic Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, navodno, uputili javnosti. U pismu se, između ostalog, navodi da je situacija u ovoj ustanovi katastrofalna.

Za tvrdnju da respiratori ne rade – iz KCUS-a kažu da je spin.

U međuvremenu, iz Tužiteljstva KS-a su rekli kako će ove optužbe shvatiti ozbiljno.

Kopirati
Drag cursor here to close