Reagirao na izjavu SNSD-a

Džaferović: SDA je bila spremna za formiranje vlasti, ali HDZ je odbijao

On je rekao da se ne mogu provoditi zakoni koji se nekom sviđaju, a opstruirati oni koji nisu po volji.
Vijesti / Flash | 10. 06. 2019. u 18:28 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sjednice Kolegija SDA reagirao je na optužbe iz SNSD-a koje navode da je SDA stranka koja blokira uspostavu vlasti na razini BiH.

"Iako sve vrijeme izbjegavamo prepirke u javnom prostoru moramo reagirati na ponavljanje teze kako je SDA kriva za blokadu uspostave vlasti. Iz SNSD-a plasiraju ovu tezu, a odbijanjem da poštuju Ustav, zakone - najodgovorniji su što Vijeće ministara nije formirano. SDA ne blokira, uspostava Vijeća ministara treba krenuti odmah - potrebno je da se poštuju Ustav i zakoni", poručio je Džaferović.

On je rekao da se ne mogu provoditi zakoni koji se nekom sviđaju, a opstruirati oni koji nisu po volji.

"To je narušavanje vladavine prava i vodi u anarhiju. SNSD odbija provoditi odluke o saradnji s NATO-om, a neki dovode u pitanje i evropski put Bosne i Hercegovine", izjavio je Džaferović, prenosi N1.

Video: Džafeorvić: SDA ne blokira formiranje novih vlasti

"SNSD najavljuje da će odustati od europskog puta, optužuju SDA da blokira formiranje vlasti. Za sedam mjeseci su održane dvije redovne sjednice Predsjedništva, jer predsjedavajući ne zakazuje sjednice. SDA upućuje pozive da prekine s blokadama", kazao je Džaferović.

"Za SDA nije problem da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz SNSD-a, ono što tražimo je da se kandidat obveže na poštivanje Ustava i zakona. Neka to potvrde i članovi Predsjedništva, koji treba da mu daju mandat. Neka prezentira plan rada Vijeća ministara i kakav mu je plan za ubrzavanje europskog puta", dodao je Džaferović.

Što se tiče formiranje Vlade FBiH - Džaferović je rekao da SDA traži da se poštuje volja birača i da se odmah krene u proces formiranja vlasti na razini FBiH.

"HDZ poziva da se uspostava na državnoj razini ne uvjetuje ni na koji način, a onda na federalnom uvjetuju usvajanjem Izbornog zakona. Traže od SDA da predloži taj zakon. Bili smo na korak do rješenja za izborni proces, a onda je Božo Ljubić odbio Travanjski paket, Čović je odbio Fuleov paket. SDA je spremna bila, ali HDZ je odbijao. To je problem koji traje više od decenije. Nije ga lako riješiti zbog odluka Ustavnog suda, presude Sejdić-Finci i drugih", rekao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

"Pozivamo HDZ da pristupimo formiranju vlasti, da nam ponude model za Izborni zakon koji će uzeti u obzir odluke Ustavnog suda, suda u Strasbourgu. Ako ne može odmah - prihvaćamo obvezu da radimo zajedno", naveo je član Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close