Obilježavanje 28. godišnjice formiranja Patriotske lige BiH

Džaferović: Obrana i agresija nikada neće biti isto

Sudionike svečanosti, pozdravio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, prisjećajući se povijesnog sastanka od 10. lipnja 1991. koji je okupio 356 sudionika, istaknutih patriota BiH
Vijesti / Flash | 10. 06. 2019. u 17:00 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Patriotska liga Bosne i Hercegovine (PLBiH) je organizirana snaga Bosne i Hercegovine, koja se, braneći temeljne civilizacijske vrijednosti, odlučno suprotstavila prvom udaru agresora na međunarodno priznatu državu i činila jezgro iz kojeg će nastati Armija RBiH (ARBiH).

Istaknuto je to danas na akademiji upriličenoj u sarajevskom Domu policije u povodu obilježavanja 28. godišnjice formiranja Patriotske lige BiH, na kojoj su još jednom evocirana sjećanja na presudne događaje koji su obilježili vrijeme prije, tijekom i nakon agresije na BiH. 

Sudionike svečanosti, pozdravio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, prisjećajući se povijesnog sastanka od 10. lipnja 1991. koji je okupio 356 sudionika, istaknutih patriota BiH predvođenih prvim  predsjednikom Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem, a na kojem su osnovani Vijeće za nacionalnu obranu i Patrotska liga kao prva platforma za organiziranje otpora na cijeloj teritoriji zemlje.

Video: Džaferović: Odbrana i agresija nikada neće biti isto

 Istovremeno, s tog sastanka upućen je proglas svim narodima i građanima BiH da se spreme za obranu države i odlučno suprotstave politikama velokodržavlja i nacionalnog hegemonizma koji ugrožavaju cjelovitost zemlje. 

Džaferović ističe kako sudionici tih događaja mogu biti ponosni na stavove i ideje onda iznesene, a kojima i dan/danas trebaju biti čvrsto privrženi svi oni kojima je na srcu Bosna i Hercegovina, definirana kao domovina Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih građana koji u njoj žive. 

''Ideja cjelovite i demokratske države ravnopravnih građana i naroda, koja treba da teži putu euroatlanstkih integracija danas je upisana u Ustav i zakone ove zemlje'', kazao je Džaferović, podsjećajući kako su, s druge strane, ciljevi agresorskih programskih dokumenata s početka 90-tih godina prošlog stoljeća navedeni u presudama međunarodnih sudova kao dokazi protiv političkih i vojnih rukovodilaca tih projekata. 

Ocijenio je kako činjenicu da je borba Armije RBiH bila zakonita, a da je djelovanje agresora bilo protuzakonito i zločinačko ne može nitko promijeniti, „pa ni sumnjivi pokušaji pojedinih struktura, nažalost, čak i iz bh. pravosuđa“. 

''Neće uspjeti u tome, neće izjednačiti strane, obrana i agresija nikada neće biti isto'', poručio je Džaferović, podcrtavajući obveze koje su pred Bosnom i Hercegovinom, a koje podrazumijevaju, odlučno suprotstavljanje retrogradnim snagama, te cjelovite reforme i integracijski put ka Europskoj uniji i NATO-savezu.      

Pozvao je na jedinstvo svih koje vole BiH i baštine vrijednosti Patrotske lige i Armije RBiH.   

Čestitke u povodu značajne godišnjice uputio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, istaknuvši povijesnu ulogu i nemjerljiv doprinos Patriotske lige u organizaciji i pripremi obrane države BiH i svih njezinih građana.

Obraćajući se uime Vlade FBiH i resornog ministarstva, podsjetio na opće okolnosti u kojima je stasala Patriotska liga BiH, kao odgovor na nadolazeću agresiju na BiH, a koja je uslijedila 1992. godine, nakon agresije na Sloveniju i Hrvatsku. 

U osvrtu na aktuelnu situaciju i spominjanje nekih „rezervnih sastava“, pozvao je na dodatni oprez, s obzirom na asocijacije koje ta sintagma budi kod građana BiH, te pokušaje određenih snaga da iskrive istinu o obrani države.    

Sjećanja na misiju i formiranje PLBiH i događaje koji su uslijedili evocirao je predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH Salih Kulenović, precizirajući da je vrijeme nakon njenog formiranja obilježio niz aktivnosti na planu konkretizacije zadataka i pravaca djelovanja u obrani cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti BiH. 

Ukazao je na širi kontekst tih događanja, navodeći da su odlukom tadašnjeg Predsjedništva RBiH sve jedinice PLBiH ušle su u sastav tadašnje Teritorijalne obrane, a potom Armije RBiH, jedine legalne i legitimne oružane sile na teritoriji međunarodno priznate RBiH. 

U povodu obilježavanja 28. godišnjice, predstavnici PLBiH i druga izaslanstva položili su danas cvijeće na šehidskom mezarju 'Kovači' i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog zapovjednika Armije RBiH Alije Izetbegovića, odajući počast najzaslužnijim sinovima BiH, koji su se nesebično žrtvovali u obrani države i temeljnih civilizacijskih vrijednosti. 

Akademija u povodu obilježavanja godišnjice PLBiH počela je intoniranjem državne himne BiH i odavanjem počasti njenim braniteljima, a propraćena je i prigodnim kulturno-umjetničkim programom. 

Kopirati
Drag cursor here to close