16. godišnjica prve dženaze u Potočarima

Džaferović: Nije civilizacijski osporavati genocid niti glorificirati zločince

Pozvao je sve koji se "necivilizirano" odnose prema ovom pitanju da se suoče s istinom i činjenicama.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2019. u 14:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na obilježavanju 16. godišnjice prve dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari bio je prisutan i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je u obraćanju prisutnima rekao da mu je velika čast što je danas u Potočarima kako bi odao počast svim žrtvama genocida. 

''Mi se danas sjećamo i odajemo poštovanje šehidima BiH koji su na današnji dan prije 16 godina ukopani i kojima je klanjana dženaza ovdje u mezarju u Potočarima. Odajemo poštovanje i sjećamo se svih žrtava genocida u BiH i Srebrenici. Nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti ono što se dogodilo BiH i našem narodu u periodu agresije od 1992. – 1995. Uvijek ćemo se podsjećati i odavati poštovanje, jer je to civilizirani odnos prema žrtvama genocida i svih zločina u BiH. Civilizirano je sjećati se, odavati poštovanje, učiti mlađe generacije o onome što se događalo u BiH. Bosni i Hercegovini ne treba ništa ni manje ni više od istine i pravde, o onome što se događalo u periodu agresije 1992. – 1995. godine. Nije civilizirano niti je civilizacijski osporavati genocid koji je utvrdio međunarodni sud pravde u svojoj odluci. Nije civilizacijski umanjivati značaj toga, nije civilizacijski minimizirati genocid, nije civilizacijski glorificirati zločince i oni koji su učinili ovo zlo, jedini genocid u Europi od Drugog svjetskog rata do danas'', kazao je Džaferović. 

Pozvao je sve koji se "necivilizirano" odnose prema ovom pitanju da se suoče s istinom i činjenicama. 

''Sramota je da 16 godina nakon prve dženaze još postoji veliki broj žrtava genocida za čije se grobnice još ne zna. Treba nam pomoć da dođemo do posmrtnih ostataka i da ih ukopamo ovdje u mezarju Memorijalnog centra Potočari kako bi pronašli svoj smiraj. Put BiH nije i ne može biti necivilizirani odnos prema ovom pitanju, put BiH i cijelog svijeta je samo civilizirani odnos prema ovome. Na tim temeljima i osnovama treba da gradimo budućnost BiH, multietničke države ravnopravnih naroda i građana i da u tome svemu osiguramo ravnopravnost svakom čovjeku na svakom pedlju zemlje'', dodao je.  

Džaferović je također istakao da je necivilizirano uskraćivati prava bilo kojeg čovjeka, posebno prava povratnika. ''Trebamo se svi potruditi da naši povratnici, heroji reintegracije BiH žive što bolje u mjestima svoga prijeratnog prebivališta. To treba da bude put, to treba da bude orijentacija uz jačanje ekonomije, europski i NATO put naše zemlje'', kazao je član Predsjedništva BiH. 

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović podsjetio je prisutne da su 2003. u Memorijalnom kompleksu obavljene tri kolektivne dženaze i ukopano 989 žrtava genocida. 

''Prva dženaza je obavljena 31. ožujka i ukopano je 600 žrtava genocida, druga se dogodila 11. srpanja i tada je ukopano 282 žrtve i treća 20. rujna kada je ukopano 107 osoba. Tijekom 2003. u Memorijalnom kompleksu je ukopano 989 žrtava genocida koji su identificirani. Do sada je održano 18 dženaza a za 19. dženazu koja će biti obavljena 11. srpnja uveliko se vrše pripreme''', istakao je Smajlović.  

Podsjetio je da je do sada ukopano 6.610 žrtava genocida te da ima još žrtava koje nisu pronađene i za kojima se i danas intenzivno traga. 

''Proces identifikacija se odvija vrlo otežano jer skeletni ostaci nisu kompletni. Obitelji čekaju i nadaju se da će pronaći više kostiju'', izjavio je Smajlović.


 

 

Kopirati
Drag cursor here to close