Usvojen prijedlog proračuna

Milijardu KM za bh. institucije i 800 milijuna za otplatu duga

''Budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM od čega se 996 milijuna KM odnosi na financiranje institucija BiH, a ostatak na financiranje duga Bosne i Hercegovine'', precizirao je Džaferović.
Vijesti / Flash | 26. 06. 2020. u 16:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je Predsjedništvo na izvanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o budžeta bh. institucija i međunarodnih obveza za 2020. u skoro nepromijenjenom tekstu kakav su dobili od Vijeća ministara BiH.

''Budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM od čega se 996 milijuna KM odnosi na financiranje institucija BiH, a ostatak na financiranje duga Bosne i Hercegovine'', precizirao je Džaferović.

Dodao je da se jedina izmjena u odnosu na tekst Vijeća ministara odnosi na kapitalne izdatke Parlamentarne skupštine BiH.

''Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je također prisustvovao sjednici, rekao je da je obustavljena svaka nabavka automobila za institucije BiH, osim za sigurnosne agencije'', rekao je Džaferović.

Džaferović je pojasnio da su za 50 posto smanjeni planirani izdaci za službene telefone, reprezentaciju, uredski namještaj i materijal svim bh. institucijama, osim za sigurnosne agencije.

''Stavka koja se odnosi na podršku bh. gospodarstvo iznosi oko 42 milijuna KM'', istaknuo je Džaferović.

Naveo je da razumije da su Ministarstvu obrane potrebna sredstva, ali da se zbog poznate situacije ove godine svi moraju uklopiti u principe ušteda.

Džaferović je naglasio da je Predsjedništvo usvojilo odluku kojom Parlamentarnoj skupštini BiH predlaže da budžet usvoji po hitnoj proceduri.

Podcrtao je da će utvrđeni Prijedlog zakona o budžeta bh. institucija i međunarodnih obveza za 2020. danas biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH i da očekuje da bude usvojen u što kraćem roku.

 

Dodik: U proračunu predviđena sredstva za financiranje lokalnih izbora

Predsjedništvo BiH usvojilo je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu u iznosu od 996.000.000 KM i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnoj proceduri, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je napomenuo da je Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima usvojilo Prijedlog budžeta BiH za ovu godinu u okviru kakav je utvrđen ranije, ali da se u strukturi budžeta mijenjaju značajne stavke.

On je naveo da je osigurano oko 60 milijuna KM tako što su smanjene i gotovo prepolovljene kapitalne nabavke, te znatno smanjeni putni troškovi i druge stavke.

"Osigurano je oko 41 milijun KM za sanaciju posljedica epidemije virusa korona", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodik je istakao da budžet podrazumijeva i dio koji se odnosi na međunarodne obveze.

Ukupne obveze povrata za ovu godinu Republike Srpske su 280 milijuna i manje su ove godine za 28 milijuna nego prošle godine, a Federacija ima obveze negdje oko 530 milijuna i veće su za deset milijuna nego što su bile prošle godine", rekao je Dodik i pojasnio da budžet u strukturi iznosi oko milijardu i 800 milijuna, a 800 i nešto milijuna ide na servisiranje stranih obveza.

Dodik je rekao da je to zbirno iskazivanje obveza koje već imaju entiteti.

"U skladu s onim što je Predsjedništvo tražilo ranije u ožujku kada se epidemija pojavila, Vijeće ministara je postupio i učinio sve moguće uštede. U okviru ovog budžeta predviđena su sredstva za financiranje lokalnih izbora i vjerujem da će Parlamentarna skupština već idući tjedan usvojiti ovaj budžet i riješiti pitanje osiguranja sredstava za lokalne izbore", rekao je Dodik.

On je istaknuo da je u odnosu na prijedlog Vijeća ministara predviđeno je da se povećaju kapitalni izdaci za Parlamentarnu skupštinu za 700.000 KM.

"Predsjedništvo je ukinulo taj prijedlog i ta su sredstva izuzeta iz kapitalnih ulaganja za Parlamentarnu skupštinu i prebacili za ovaj fond za pomoć sanaciji od šteta pandemije", rekao je Dodik.

Osim članova Predsjedništva, sjednici je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Vijeće ministara usvojio je 18. lipnja Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu od 996.000.000 KM.

Za održavanje lokalnih izbora u BiH budžetom je planirano 4.227.000 KM.

Nacrtom zakona o budžetu planirano je i servisiranje vanjskog duga koji iznosi 807.552.931 KM, što je za 18,2 milijuna KM manje u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close