Srebrenica

Džaferović: Donijeti zakon o zabrani negiranja genocida

''Donijeti takav zakon o zabrani negiranja genocida značilo bi poštovati univerzalne civilizacijske principe. Ja se nadam da će doći vrijeme kada će to biti prihvaćeno od parlamenta BiH.''
Vijesti / Flash | 03. 06. 2020. u 14:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. obljetnice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz srpnja 1995. godine, kojem je prisustvovao predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je istaknuo da je u Srebrenicu došao kako bi dao podršku Organizacionom odboru, i kako bi utvrdio šta je potrebno da on i druge institucije učine kako bi obilježavanje 25. obljetnice genocida proteklo na najbolj mogući način.

''Genocid u Srebrenici je civilizacijska katastrofa. To je mrak civilizacije. Treba da pošaljemo poruku ovdje u BiH i širom svijeta da se nikada i nikome više ne ponovi Srebrenica'' - istaknuo je Džaferović.

Naglašava da se u regiji moraju graditi dobri odnosi, ali da se za to moraju ispuniti i određeni uvjeti.

''Suočavanje sa prošlošću našeg susjeda koji se zove Republika Srbija treba da dovede do toga da se priznaju presude međunarodnih i domaćih sudova, da se poštuju žrtve genocida, a ne da se omalovažava, minimizira genocid ili čak glorificiraju oni koji su izvršili genocid'' - podvukao je Džaferović.

Također je stava da je potrebno donijeti zakon o zabrani negiranja genocida, navodeći da je to unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine i da politički predstavnici iz entiteta RS ne pristaju da donesemo takav zakon.

''Donijeti takav zakon o zabrani negiranja genocida značilo bi poštovati univerzalne civilizacijske principe. Ja se nadam da će doći vrijeme kada će to biti prihvaćeno od parlamenta BiH. Do tada, mislim da bi trebao da reagira visoki predstavnik. Sramota je da do sada visoki predstavnik nije reagirao. Mislim da bi ga u tome podržao cijeli svijet. Treba ga ohrabriti da to uradi'' - poručio je Džaferović.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. obljetnice genocida Hamdija Fejzić je kazao da će 11. srpnja biti održana komemoracija žrtvama genocida, a broj posjetitelja bit će u skladu sa mjerama u datom trenutku.

''Sve zvanice koje smo pozvali imat će priliku da sudjeluju u komemoraciji. Oni koji ne mogu doći, moći će se obratiti video-linkom'' - pojasnio je Fejzić.

Organizacioni odbor još nije donio konačnu odluku hoće li biti izvršen ukop identificiranih žrtava genocida 11. srpnja.

''Prije nekoliko dana imali smo 11 identificiranih žrtava. Međutim, zbog nemogućnosti dolaska članova obitelji na dženazu dvije obitelji su povuklle svoju suglasnost. Što se tiče samog ukopa žrtava genocida, nismo donijeli konačnu odluku. Prikupit ćemo mišljenja svih članova obitelji koje su dale suglasnost, pa ćemo onda da odlučimo hoće li biti ukopa ili neće'' – istaknuo je Fejzić.

Vjerski dio programa, kako je kazao, bit će realiziran, te će biti klanjana dženaza žrtvama genocida.

''Dženaza žrtvama genocida će biti. Da li će biti ukopa žrtava, i koliko će biti, to ćemo vidjeti do kraja ovog mjeseca'' - rekao je Fejzić i dodao da će sve aktivnosti u okviru obilježavanja obljetnice genocida biti održane u skladu sa situacijom i epidemiološkim prilikama.

Kopirati
Drag cursor here to close