Džaferović

Potreban je brižljiviji odnos prema BiH

''Mi unutar BiH treba da učinimo sve kako bismo sa svoje strane uradili sve one reforme kako bi država što prije postala članica Europske unije''
Vijesti / Flash | 01. 09. 2021. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da je budućnost svih država zapadnog Balkana u Europskoj uniji, a što to prije bude, bit će bolje i za države zapadnog Balkana i za Europsku uniju.

U izjavi za medije na Strateškom forumu na Bledu, kazao je da se na ovom skupu govori o budućnosti Europske unije i da se danas, kao i mnogo puta ranije, moglo čuti da bez svih država zapadnog Balkana i njihovog članstva u EU, Unija nije kompletna.

Video: Džaferović: Budućnost svih država zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji

''Mogli smo ponovo da čujemo kako je Europska unija potrebna zapadnom Balkanu, a da je, također, zapadni Balkan potreban Europskoj uniji. Budućnost BiH je u Europskoj uniji, budućnost BiH je u NATO savezu. Mi unutar BiH treba da učinimo sve kako bismo sa svoje strane uradili sve one reforme kako bi država što prije postala članica Europske unije'', rekao je Džaferović.

Po njegovim riječima, sa strane Europske unije, promatrajući njihov odnos prema BiH, a imajući u vidu stanje u BiH, potreban je jedan brižljiviji odnos prema BiH.

''Rekao bih svakodnevna aktivnost kojom se pomaže BiH da što prije ispuni uvjete za kandidatski status, a nakon toga i za članstvo u EU - kazao je on.

Džaferović misli da je budućnost svih država zapadnog Balkana također u Europskoj uniji, a što to prije bude misli da će biti bolje i za države zapadnog Balkana i za Europsku uniju.

''Mislim da ovaj strategijski forum daje jednu takvu vrstu projekcije. Europska unija kao asocijacija, kao zajednica u kojoj će biti snažan ekonomski razvoj, u kojoj će biti poštovane slobode, koja će imati sigurno okruženje, jeste nešto što je budućnost svih nas'', ocijenio je.

Naglašava da je BiH postojala i prije Europske unije, a postojat će i ako se dogovori da ne uđe u Europsku uniju, mada ne vjeruje da BiH neće ući u EU.

''Dakle to pitanje povezanosti članstva u EU i opstojnosti BiH su stvari koje se ne mogu povezivati. BiH je međunarodno priznata država, ona ima svoj teritorijalni integritet i suverenitet i ona će postojati zauvijek. Ali, najbolje za sve nas u BiH i regiji je da budemo članica jedne šire asocijacije koja se zove EU, jedne demokratske asocijacije, i da budemo članica jedne sigurnosne asocijacije koja se zove NATO savez'', zaključio je Džaferović.  

Kopirati
Drag cursor here to close