Šeranić

Dvije njegovateljice Doma penzionera među novih 26 zaraženih

''Ukupan broj zaraženih u RS-u povećao se na 528, jer su dvije osobe, iz Banja Luke i Trebinja, testiranje uradile u Federaciji BiH'', kazao je Šeranić
Vijesti / Flash | 18. 04. 2020. u 09:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u protekla 24 sata testirano je 587 uzoraka, a pozitivnih na novi virus korona je 26, među kojima je i jedan liječnik iz banjalučke bolnice te dvije njegovateljice Doma penzionera u Banja Luci.

''Sinoć su preduzete sve mjere u tom domu, urađena je dezinfekcija, a uzeti su uzorci od 68 osoba vezano samo za kontakte u samom objektu. Očekujemo rezultate i pratimo situaciju'', rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić jutros na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Naveo je kako se u RS radi nadzor nad njegovateljima ili radnicima u domovima za starije osobe.

''Ukupan broj zaraženih u RS-u povećao se na 528, jer su dvije osobe, iz Banja Luke i Trebinja, testiranje uradile u Federaciji BiH'', kazao je Šeranić.

Precizirao je da je u RS-u opravljenih 251.

Kada je riječ o novo zaraženim, 12 je muškaraca i 14 žena, od čega osam iz Banja Luke, osam iz Nevesinja, po dvije osobe iz Kneževa i Laktaša, i po jedna iz Čelinca, Modriče, Trebinja, Oštre Luke, Sokoca i Gacka.

''Kod većine ovih osoba se radi o bliskom kontaktu s pozitivnim osobama'', rekao je resorni ministar.

U RS-u je do sada izvršeno 7.571 laboratorijsko testiranje na koronavirus.

Trenutno su u tom bh. entitetu pod zdravstvenim nadzorom 4.187 osoba, a iz nadzora je izašlo njih 19.602.

Od posljedica koronavirusa u RS-u preminulo je 16 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close