Nakon dvije godine

Dvije Koreje održale sastanak, dogovara se obnova odnosa

Vijesti / Flash | 11. 12. 2015. u 07:53 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije Koreje održale su sastanak na visokoj razini u nastojanju da poboljšaju odnose nakon gotovo šest godina napetosti te da obnove projekte na kojima su surađivale poput susreta obitelji razdvojenih ratom iz 50-ih godina, piše Hina.

Južnokorejski zamjenik ministra za ujedinjenje Hwang Boogi i sjevernokorejski direktor Odbora za mirno ujedinjenje Jon Jong Su sastali su se u industrijskoj zoni Kaesong, uz granicu u Sjevernoj Koreji.

Rat još traje

Zadnji takav susret bio održan prije gotovo dvije godine, a veze su gotovo prekinute od 2010. kada je torpedo iz Sjeverne Koreje potopio brod južnokorejske mornarice.

Iako se svaki kontakt smatra pozitivnim signalom, obnova dijaloga često propadne nakon početnog sastanka između dviju susjednih zemalja koje su tehnički još u ratu.

Korejski rat (1950-1953), završio je primirjem i mirovni sporazum nije nikad potpisan.

Pjongjang se nada ponovno uspostaviti obilaska turistički atraktivnog Brda Kumgang, što je nekad bio unosan izvor gotovine za siromašnu Sjevernu Koreju.

Seul se nada obnoviti redovita okupljanja razdvojenih obitelji, što je humanitarni prioritet za Južnu Koreju u kojoj više od 60.000 starih ljudi traži rodbinu u susjednoj zemlji.

Razgovori su održani dan pošto je sjevernokoresjki komunistički vođa Kim Jong Un objavio da je njegova zemlja razvila hidrogensku bombu, u što ozbiljno dvoje stručnjaci iz Sjedinjenih Država i njihovi saveznici u Južnoj Koreji, javlja Hina.

Prijetnje Pjongjangu

Također u četvrtak Vijeće sigurnosti UN-a održalo je drugi sastanak na temu ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, unatoč protivljenju Kine, koja je glavni diplomatski i ekonomski pokrovitelj Sjeverne Koreje.

Nekoliko članica Vijeće osudilo je kršenje ljudskih prava i zaprijetilo Pjongjangu da će ga prijaviti Međunarodnom kaznenom sudu.

Industrijska zona Kaesong, osnovana 2002. zadnji je preostali zajednički projekt iz prethodnog razdoblja u kojem su odnosi dviju zemalja bili dobri.

Kopirati
Drag cursor here to close