Bez edukacije

Tko i zašto dijeli dobrovoljna vatrogasna društva u Mostaru?!

Problem je nastao tvrdi Bostandžić zbog osnivanja DVD Blagaj Jugoistok nakon čega ih je odjel za organizaciju, pravne poslove, opću upravu civilnu zaštitu i vatrogastvo Predrag Šupljeglav odbio proglasiti od značaja za Blagaj i Grad Mostar.
Vijesti / Flash | 06. 08. 2018. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook DVD Blagaj

''Novi momci koji žele raditi, gasiti požare i pomagati zakinuti sz za edukaciju i polaganje ispita kako bi to radili. Smiješno je da ti osporavaju edukacije da besplatno radiš nešto. Profesionalci plaću primaju, ali mi džaba radimo, i to nam osporavaju. Kod nas je sve naopako'', rekao je Salko Bostandžić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blagaj, čiji su članovi zakinuti za nove edukacije koje omogućavaju polaganje ispita za gašenje požara za postrojbe dobrovoljnih vatrogasnih društava.
 
U svibnu ove godine tražilu su, kako navodi Bostandžić, objašnjenje zašto se ne dozvoljava da njihovih dvanaest članova sudjeluje na edukaciji i polaganju ispita.

Bez obuke

''Tih dvanaest članova su nova jedinica mladih i spremnih momaka u našem DVD-u. Od tada nismo dobili niti jednog pismenog odgovora od nadležnih. Imali smo nekih usmenih odgovora, ali nismo dobili niti jedan odgovor crno na bijelo. Obratili smo se Ombudsmanu za ljudska prava, koji je utvrdio da smo diskriminirani i zastupa nas tražeći od nadležnih odgovore zbog kojih našim članovima nije dozvoljena edukacija'', rekao je Bostandžić.
 
Inače, Bostandžić se ispred DVD Blagaja obratio i Federalnoj upravi za civilnu zaštitu, gdje je direktora Fahrudina Solaka zamolio da djeluje i ispravi protuzakonite aktivnosti njemu podređenih službi.
 
FUCZ je pozivajući se na Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu, odgovorio da se edukacije dobrovoljnih vatrogasaca moraju osigurati.
 
''Potrebno je omogućiti da obuku i stručno osposobljavanje kao preduvjet za polaganje ispita za stjecanje zvanja dobrovoljni vatrogasac, prođu svi pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi formiranih u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava koja su formirana za vlastite potrebe'', odgovoreno je iz FUCZ.
 
Problem je nastao tvrdi Bostandžić zbog osnivanja DVD Blagaj Jugoistok nakon čega ih je odjel za organizaciju, pravne poslove, opću upravu civilnu zaštitu i vatrogastvo Predrag Šupljeglav odbio proglasiti od značaja za Blagaj i Grad Mostar.
 
'' Prošlu godinu smo na požarištu proveli 600 sati. I ove godine smo potpuno izignorirani i politički diskriminirani. Prvenstveno nismo dobili ništa, ni obuku, ni vozilo, ni sredstva koja su se dijelila…. Po kojem kriteriju je DVD JI Blagaj to dobio, a to društvo je bilo u nastajanju kad su dobili donacije'', rekao je Bostandžić.

'Nacionalno (ne)čisto društvo'

Iza ovakvog ponašanja, uvjeren je, krije se politika.
 
''Jedino logično u cijeloj ovoj nelogičnoj situaciji je da smo mi multietničko društvo dok je DVD Blagaj Jugoistok ''nacionalno čisto'' društvo. To je valjda ta neka problematika što smo u Blagaju i zastupamo multietničnost gdje je zamjenik katolik, tajnik pravoslavac… To normalnom čovjeku ne smeta, a ne bi ni politici koja traži multietničnost.  Prošle godine smo bukvalno bili na svim požarištima i nitko te nije pitao imaš li taj certifikat, koji bi po zakonu trebao imati. Bez obuke se ne može ni djelovati, te se snosi odgovornost za eventualne štete, a sada ispada da nismo certificirani za posao koji radimo besplatno i dobrovoljno dok  profesionalci za to primaju plaću'', rekao je.

Predsjednik PVP Mostar, Petar Jurić, za Bljesak.info je potvrdio kako pripadnici DVD Blagaj nisu nazočili obuci.

''To vam je puno duža priča. istina je oni nisu nazočili obuci i nisu polagali. Naša obveza je da mi obučimo ljude, no na tom mjestu u Blagaju imaju dva DVD-a i odlučeno je da polažu ljudi iz jednog DVD-a. Nije bilo potrebe da se u tako malom prostoru prave dva društva, naravno DVD-ovi mogu postojati, to je udruga građana, no nema potrebe da budu dvije postrojbe u u jednom DVD-u i na jednom području'', rekao nam je Jurić, još jednom podvlačeći kako je njihova obveza da obuče ljude, te da u ostale probleme ne žele ulaziti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close