22.svibanj

28. godina od članstva Bosne i Hercegovine u UN-u

Ovaj datum uzima se kao jedan od najznačajnijih u suvremenoj povijesti Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 22. 05. 2020. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 22. svibnja 1992. u skladu s rezolucijom, donesenom dva dana ranije, Bosna i Hercegovina postala je punopravna članica svjetske organizacije Ujedinjenih naroda. Istog dana, u UN su primljene i Hrvatska i Slovenija.

Ovaj datum uzima se kao jedan od najznačajnijih u suvremenoj povijesti Bosne i Hercegovine.

Tog dana prije 28 godina Generalnoj skupštini UN-a, obratio se tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH - Haris Silajdžić, a prijemu je prisustvovao i predsjedavajući državnog Predsjedništva Alija Izetbegović.

Prijemom BiH u UN stekli su se temeljni preduvjeti pravne i svake druge prirode da se u odnosima Bosne i Hercegovine sa svijetom realiziraju svi oni sadržaji i oblici na temelju, kojih je jedna država prisutna – prema svojim mogućnostima i potrebama – na međunarodnoj političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svakoj drugoj pozornici.

Zastava koja je usvojena 4. svibnja 1992. godine za zastavu Republike Bosne i Hercegovine, zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić. Zastava Republike Bosne i Hercegovine bila je pravougaonog oblika, bijele boje s grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini. Odnos širine i dužine zastave bio je jedan prema dva. Prvi put je službeno predstavljena 22. svibnja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku.

Kopirati
Drag cursor here to close