Traže rješenje

Dvadesetak radnika Zenicatransa započelo štrajk glađu

Radnici tog poduzeća od prošlog utorka u blokadi drže Autobusnu stanicu Zenica, ali su jučer samo za dolaske autobusa s međunarodnih i međugradskih linija, oslobodili nekoliko perona izvan stanice.
Vijesti / Flash | 07. 01. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina od 20-tak radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika započela je jutros u 7.40 sati u holu Autobusne stanice Zenica štrajk glađu.

Radnici tog poduzeća od prošlog utorka u blokadi drže Autobusnu stanicu Zenica, ali su jučer samo za dolaske autobusa s međunarodnih i međugradskih linija, oslobodili nekoliko perona izvan stanice.

Kako je objasnio predsjednik Sindikata Huso Sarvan, jedna će grupa radnika štrajkati glađu dok će ostali nastaviti s blokadom stanice.

''Štrajk je na dobrovoljnoj bazi. Stvorila se želja od ratnih vojnih invalida i demobiliziranih boraca te onih kojima dozvoljavaju njihove psiho-fizičke sposobnosti da može izdržati. Mi smo se spremili na sedam do 10 dana. Mi smo ovdje dok nas, jednog po jednog hitna ne iznese. Dogovorili smo se da danas budemo samo na vodi, a da, ako ne bude pozitivnog odgovora ili naznaka da se može dogoditi, mi ćemo pristupiti štrajku glađu i bez vode'', najavio je Hazrudin Bilić, koji će predvoditi skupinu radnika koji štrajkaju glađu.

Nakon duže blokade računa od Kantonalnog poreznog ureda Zenica, račun firme jučer je deblokiran te su stvoreni uvjeti za nabavku goriva i ponovnu uspostavu nekih gradskih i prigradskih linija. Međutim, radnici traže da se nađe neko sistemsko rješenje za spas poduzeća, ali Sarvan ističe da oni danas neće pokrenuti autobuse, iako cijene napore direktora Darmina Terzića.

''Sve se svelo na jedan zahtjev, a to je da Gradska uprava i gradonačelnik preuzmu poreszni dug. Kako je riješio Čelik, tako neka riješi i nas'', kaže Sarvan.

Gradsko vijeće Zenice na sjednici koja je održana u rujnu, donijelo je zaključak da im se zadnja četiri mjeseca prošle godine iz suficita rebalansiranog proračuna Grada doznačuje po 150.000 KM te i jednokratno 400.000 KM, ali rebalans proračuna za 2019. godinu nije izradila Gradska uprava.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nezadovoljan amandmana koje su na Prijedlog proračuna za 2020. godinu bili uložili neki vijećnici, među kojima je 2,5 milijuna KM bio amandman za pomoć toj gradskoj firmi, povukao je iz rasprave taj dokument.

Kasumović je u petak napustio i hitnu tematsku sjednicu GV na kojoj se raspravljalo o Zenicatransu, jer vijećnici nisu u dnevni red te sjednice željeli uvrstiti i raspravu o proračuna Grada za 2020. godine.

Skupina radnika, najavio je Sarvan, danas će se u 10 sati zaputiti pred Gradsku uprave, a najavljuje da će im se u tom pohodu priključiti i građani.

Kasumović: I malo dijete u Zenici zna tko je pokrao Zenicatrans

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice o blokadi i problemima unutar firme Zenicatrans rekao je da sadrže rukopis SDA, te da su mu sličnu stvar pokušali napraviti s RTV Zenica. On je rekao da blokada stanice nije štrajk - jer se on treba najaviti, nego da je to planski urađeno 31. prosinca.

"To je blokada. Ova država ima zakone, takvi su kakvi su - moraju se poštovati. Štrajk se mora najaviti 10 dana ranije, radilo se o blokadi. Jednostavno - stanica je od građana Zenice, a ne od Zenicatransa. Ona je bila u vlasništvu tog poduzeća, prije dvije godine je Gradska uprava isplatila stanicu i dala Zenicatransu na korištenje", poručio je Kasumović.

On je otvoreno govorio o dugovanjima, blokiranim računima i kako su i kada su dugovanja nastala. No prije toga je kazao:

"Ovo je rukopis SDA. SDA je istu stvar meni pokušala napraviti s RTV Zenica, nije im uspjelo. Sada su to uradili s vodstvom sindikata. 31., kada svi idu slaviti - oni blokiraju. Nije istina da nemaju goriva. Imaju. Dugovi su veliki i ogromni. Nastali su 2000. godine pa na ovamo. Nije stanica blokirana 2001., 2002., 2010., 2016. nego sada - kada je izborna godina. Poslije vlade u Sarajevu, najveći problem SDA je Fuad Kasumović. I malo dijete u Zenici zna tko je pokrao Zenicatrans. Ja tada nisam bio tamo, niti sam radio tada", rekao je.

Istakao je kako nikada nije bio dio SDA

"Molim da netko pokaže da sam bio u SDA. Istina je da je meni SDA davala najveće funkcije, koje sam uspješno obnašao. Nikada nisam bio član SDA. Alija Izetbegović i Sulejman Tihić su mene angažirali u financije jer sam znao to raditi. Sve i da sam bio SDA, radio sam u Sarajevu, ne u Zenici", rekao je.

Što se dugova Zenicatransa tiče - 8.188.000 KM duguju, dobavljačima duguju blizu dva milijuna, a radnici potražuju 800.000. Rekao je kako nema govora o otpisu kamata - jer država nema zakon koji bi podržao tako nešto. Kasumović je kazao da je morao angažirati revizorsku kuću kako bi znao stvarno stanje dugovanja u Zenicatransu.

"Što je najgore, oni nemaju voznih jedinica. Između 15 i 20 milijuna treba da se to tamo sanira, ali ja proračun ne mogu trošiti ni za što, što nije planirano", rekao je Kasumović.

On je istakao i to da Zenicatrans teško može opstati.

"Gradsko vijeće je tako je kako je. Oni idu na silu. Tamo je SDA sa satelitima, SBB i A-SDA. Oni naređuju da uplatim nešto, s ciljem da podignu kaznenu prijavu - a ne mogu proračun trošiti kako mi padne na pamet, nego kako je planirano. Zenicatrans je trebao biti ugašen kada sam ja pobijedio na izborima. Krenuo sam u sanaciju tog poduzeća, pokazao sam za dvije godine - firma je 500.000 u plusu poslovala. Sve smo izmirili osim starih dugova. Kada je sindikat preuzeo firmu prošle godine u travnju - tada su nastali problemi", rekao je za N1.

Kasumović je rekao da je predlagao i dirigirani stečaj za NK Čelik, ali su građani tražili da klub opstane - pa je uzeo poslovne prostore na stadionu, raspisao natječaj - nakon kojeg ubire 32.500 KM kirije mjesečno, 22.000 idu za reporogram - a ostatak proračunu.

"Problem je isti kao i u Zenicatransu, plaćao sam revizorsku kuću da provjeri stanje", kazao je.

Fuad Kasumović je kazao kako je u Zenici ukinuo radikalizam i da grad postaje otvoren.

"Molim vas, pitajte građane, da ne bude da ja samo govorim. Kao pojedinac sam pobijedio sve stranke. SDA je bezobrazno krenula u kampanju, a prije toga su na sve načine dolazili i molili me da mi daju veće funkcije, da sam prevlčadao da budem gradonačelnik. Kasumović ide u drugi mandat. Bit će i jedna porezna lista, jer moramo promijeniti krvnu sliku u Gradskom vijeću", rekao je.

Poručio je i to da nikada neće biti dio neke političke stranke, niti će je osnivati - ali će surađivati sa strankama kao što je to radio i do sada.

 

Kopirati
Drag cursor here to close