Vježba pod kišom i vjetrom

Dvadeset osoba evakuirano iz Sarajevske žičare

Dvadeset osoba (statista) uspješno je evakuirano iz kabina/gondola žičare s visine od oko 40 metara na lokacijama duž trase.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2018. u 15:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Evakuacija sa Sarajevske žičare”, naziv je vježbe koja je uspješno izvedena danas, dan prije njenog službenog puštanja u rad, a u čijoj su realizaciji sudjelovali pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), djelatnici JP "Sarajevo“ i Alpinistički tim Federalne uprave policije, te pripadnici Postrojbe za podršku MUP-a KS i GSS-a "Trebević“.

Sudionici vježbe, čijem su izvođenju nazočili vatrogasci i djelatnici Hitne pomoći KS, te pripadnici Stanice policije Stari Grad, demonstrirali su spremnost i umješnost, kao i vrhunski profesionalizam za efikasno djelovanje u izvanrednim situacijama, odnosno u slučaju eventualnog mehaničkog kvara i(ili) zastoja žičare.

I pored jake kiše, odnosno otežanih vremenskih prilika, višefazna vježba spašavanja uspješno je izvedena u skladu s utvrđenim scenarijem, prema kojem je 20 osoba (statista) uspješno evakuirana iz kabina/gondola žičare s visine od oko 40 metara na lokacijama duž trase.

Foto: Fena / Evakuacija iz Sarajevske žičare

Direktor FUCZ-a Fahrudin Solak novinarima je kazao da je vježba pokazala da su pripadnici spomenutih institucija, organizacija i agencija maksimalno osposobljeni, opremljeni i obučeni da odgovore na određene izvanredne situacije.

''Pokazali smo spremnost i sposobnost naših timova i mogućnost uspješnog zajedničkog djelovanja više agencija'', kazao je Solak, potcrtavši da ono što je pokazano ohrabrujuće, te da svjedoči o vrhunskom profesionalizmu i besprijekornoj koordinaciji svih uključenih u organizaciju i izvođenje spomenute vježbe.  

Zadovoljstvo povodom uspješne realizacije vježbe u ime organizatora JP "Sarajevo“, poduzeća koje gazduje Sarajevskom žičarom, iskazao je stručni suradnik za održavanje ove žičare i koordinator akcije spašavanja i evakuacije Faruk Kadić, kao i koordinator vježbe ispred FUCZ-a Sabahudin Spahović.

Kadić i Spahović su za Fenu istaknuli odlučnost da pravovremeno djeluju na terenu u slučaju potrebe, te da ono što je pokazano uliva povjerenje i jamči maksimalnu sigurnost budućim korisnicima Sarajevske žičare.

Sarajevska žičara, jedan od simbola bh. prijestolnice, ponovno će nakon 26 godina biti puštena u funkciju 6. travnja (Dan grada Sarajeva), te omogućiti Sarajlijama i gostima glavnog grada BiH da uživaju u nesvakidašnjoj panorami i da za manje od deset minuta stignu do Trebevića, omiljenog sarajevskog izletišta.

Kopirati
Drag cursor here to close