Dva moguća rješenja

Kako raspetljati čvor u Travniku?

''Ukoliko bi se raspisali novi izbori, ona strana koja bi bila nezadovoljna rezultatom – ima pravo žalbe, odnosno tužbe apelacionom odjeljenju Suda BiH.''
Vijesti / Flash | 26. 11. 2020. u 12:30 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moguća su dva rješenja ovakvog problema. Jedan od načina jeste da se donese odluka za ponovno raspisivanje izbora za načelnika u Travniku i drugi način je da drugi kandidat koji je dobio najveći broj glasova bude novi načelnik'', kazao je ovo za Bljesak.info profesor ustavnog prava Nurko Pobrić komentirajući slučaj Travnik.

Naime, rješenju situacije u Travniku, nakon što je kandidat SDA za načelnika Mirsad Peco preminuo na dan izbora na kojima je osvojio najviše glasova još se ne nazire. Odluka je na Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, a ovakav slučaj nije predvođen u Izbornom zakonu.

Pobrić, pak osobno misli da bi trebalo ponovno raspisati izbore.

''Tumačeći cjelinu Izbornog zakon i sve odredbe ovog zakona, ali i odredbe koje imaju neku sličnost s datom situacijom – a imajući u vidu i volju građana na dan izbora, ja osobno mislim da bi trebalo raspisati nove izbore za načelnika, bez obzira što postoji spor između stranaka'', rekao je Pobrić za Bljesak.

Činjenica je i da SDA i HDZ-a rješenje vide sasvim različito. SDA zagovara nove izbore ili da se izabere treći kandidat s liste, u tom slučaju kandidat SDA.

U travničkom HDZ-u, čiji kandidat je drugi po broju glasova, naglašavaju da očekuju od institucija države da poštuju propise u kojima, kako ističu, ima pojašnjenje o nepreuzimanju mandata iz bilo kojeg razloga, kao i to da očekuju da će kandidat HDZ-a Goran Pejaković biti proglašen za novog načelnika Općine Travnik.

''Ukoliko bi se raspisali novi izbori, ona strana koja bi bila nezadovoljna rezultatom – ima pravo žalbe, odnosno tužbe apelacionom odjeljenju Suda BiH. Onda u takvom slučaju spor se 'prebacuje' na Sud BiH koji će dati rješenje i kazati da je trebalo raspisati izbore, te potvrditi tu odluku koja je rezultat ponovljenih izbora ili će pak odlučiti drugačije. U svakom slučaju krajnja instanca bi bio Sud BiH'', objasnio je profesor Pobrić.

U ovom trenutku nitko u BiH ne može kazati ko će naslijediti Admira Hadžimerića na čelu Općine Travnik.

Ono što su iz Središnjeg izbornog povjerenstva kazali je to da će se obratiti i međunarodnim organizacijama i pravnim međunarodnim institucijama od kojih će tražiti savjet za rješenje problema.

Kopirati
Drag cursor here to close