Dva helikoptera

Iz RS-a stiže pomoć u gašenju požara u Jablanici

Zbog izrazito visoke temperature helikopteri će početi sa gašenjem požara u 18,30 sati.
Vijesti / Flash | 16. 08. 2021. u 17:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu sa Sporazumom o suradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od 2001. koji je zaključen u cilju međusobne suradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća, FUCZ je danas uputila zahtjev za pružanje pomoći i angažovanju helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske na gašenju požara na području Općine Jablanica.

Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažmana helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje sudjeluju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizirati požar, pa je neophodan angažman helikoptera za gašenje požara iz zraka.         

Na Zahtjev je u vrlo kratkom roku odgovoreno pozitivno te su dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske poletjela iz Banja Luke i uputila se na područje Općine Jablanica gdje je veliki požar zahvatio širok pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širi prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica.

Jedan helikopter izvršit će izviđanje a drugi će gasiti požar iz zraka izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara. Vodozahvat za gašenje požara vršit će se iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera. 

Zbog izrazito visoke temperature helikopteri će početi sa gašenjem požara u 18,30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close