Dva EUFOR-ova helikoptera sudjelovala u akciji spašavanja kod Mostara

Došavši na lice mjesta, 30 minuta pošto je posada dobila informaciju, helikopteri su sletjeli i jedan od EUFOR-ovih liječnika procijenio je stanje unesrećene
Vijesti / Flash | 20. 09. 2019. u 16:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak 20. rujna EUFOR je primio zahtjev od osoblja svog Tima za osmatranje i vezu (LOT tim) u Mostaru da se pomogne planinarki koja je izgubila svijest u blizini sela Kruševljani. Dva EUFOR-ova helikoptera tipa augusta bell 212 uzletjela su sa dizalicom za podizanje pacijenta i sanitetskim zalihama.

Došavši na lice mjesta, 30 minuta pošto je posada dobila informaciju, helikopteri su sletjeli i jedan od EUFOR-ovih liječnika procijenio je stanje unesrećene te odlučio da je treba zračnim putem prevesti u bolnicu u Sarajevu. Pošto je povrijeđena planinarka smještena u helikopter sa sanitetskim osobljem koje je već pružalo prvu pomoć, helikopter je ubrzo ponovo bio u zraku i letio prema Sarajevu.

Dok se ovo dešavalo, jedan od časnika EUFOR-a iz Zajedničkog operativnog središta organizirao je vozilo hitne pomoći kako bi prevezlo pacijenticu sa nogometnog terena pored bolnice gdje je helikopter mogao sletjeti.

Dr Wolf, liječnik EUFOR-ove helikopterske sanitetske ekipe koji je pomogao povrijeđenoj, rekao je: “Radilo se o veoma ozbiljnom slučaju i bilo nam je drago da uradimo sve što možemo da pomognemo.”

Kopirati
Drag cursor here to close