Ustavni sud

Dunović za promjenu Obiteljskog zakona

Dunović je napomenuo da je ovo 18. apelacija po redu tijekom njegovog mandata i šesta apelacija koju je u suradnji s njim uradio profesor ustavnog prava iz Tuzle Zlatan Begić.
Vijesti / Flash | 19. 09. 2018. u 13:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović danas je potpisao i poslao na Ustavni sud zahtjev za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona Federacije BiH. 

Dunović je napomenuo da je ovo 18. apelacija po redu tijekom njegovog mandata i šesta apelacija koju je u suradnji s njim uradio profesor ustavnog prava iz Tuzle Zlatan Begić. 

''Ovdje se radi o, po mom mišljenju, protuustavnosti Obiteljskog zakona, konkretno člana 45. stav 1 i člana 49. stavovi 1,2 i 3. Tim članovima je definirano u Obiteljskom zakonu institut posredovanja prilikom brakorazvodnih parnica, odnosno definirano je obavezno posredovanje prije pristupa sudu'', kazao je Dunović na konferenciji za medije.

Dodao je kako smatra da je prekršen Ustav FBiH zato što je u obiteljima, pogotovo ukoliko se radi o brakovima gdje je postojala žrtva nasilja u obitelji, takvim osobama onemogućen pristup sudu. 

Po njegovim riječima, time se krši Ustav FBiH, jer svaka osoba mora imati pristup sudu, a zakonom je definirano da je prije suda obavezno posredovanje. 

''Samim tim se žrtva Obiteljskog nasilja ponovo viktimizira i prisiljava se na to posredovanje u mirenju kao prvi korak u tom razvodu. Sami znamo koliko to mogu biti traumatična iskustva. Čak se događa da se određenim zakonom zabrani pristup supružniku zbog nasilja u obitelji, a onda se Obiteljskim zakonom kaže da se ipak mora proći ova procedura posredovanja i mirenja'', pojašnjava Dunović. 

Kaže da je dodatni problem taj što posredovanje mogu da rade fizičke i pravne osobe, "što je poprilično čudno". Dodaje kako misli da se to ne događa nigdje izuzev u BiH. 

Dunović tvrdi da se samim ovim članovima Obiteljskog zakona krši Istanbulska konvencija. Podsjetio je da je Istanbulska konvencija ratificirana u BiH još 2013. godine i "ona ima za cilj sprečavanje Obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama". 

''U Istanbulskoj konvenciji je eksplicitno navedeno da prilikom nasilja u obitelji, ukoliko se ide prema sudu u brakorazvodnim postupcima se ne dozvoljava bilo kakvi prethodni instituti posredovanja, mirenja itd., baš iz razloga da se žrtve ne bi ponovo suočavale s nasilnikom i da bi imali pravedan pristup sudu'', kazao je Dunović. 

Po njegovim riječima, ovi članovi zakona su jako dugo na snazi i "očigledno niko nije imao sluha da se to ispravlja". Napomenuo je da se u posljednje vrijeme jako puno priča o Istanbulskoj konvenciji, ali o njenoj primjeni se očigledno ne vodi dovoljno računa. 

Naveo je da je do odluke da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona FBiH došao u suradnji s profesorom Zlatanom Begićem koji je imao priliku razgovarati s određenim udruženjima gdje su se ljudi, naročito žene koje su žrtve nasilja, žalile na ovakvu situaciju. 

''Moramo biti svjesni koliko može biti traumatično iskustvo kada neko ko je žrtva nasilja mora, po ovom zakonu, da se ponovo suočava s nasilnikom i da neka institucija takvu osobu prisiljava na pomirenje, iako je ta osoba duboko odlučila da želi doći do suda'', kazao je Dunović, dodajući da je ovo nešto što se događa u stvarnom životu. 

Kopirati
Drag cursor here to close