Dopredsjednik

Dunović će blokirati HDZ i SDA

Vijesti / Flash | 19. 06. 2015. u 10:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za krizu u Federaciji i pucanje koalicije najveći krivac je SDA jer se od početka postavio podanički prema zahtjevima HDZ-a. Partnerstvo dvije od tri stranke u vlasti je sasvim legitimno, sve do trenutka dok se preglasavanjem ne počnu donositi protuustavne i protuzakonite uredbe'', rekao je u intervjuu za Dnevni list Milan Dunović dopredsjednik Federacije BiH.

Istaknuo je kako su ministri iz DF-a su bili u Vladi Federacije BiH dok god se moglo raditi moralno, po zakonu i u skladu sa Ustavom Federacije BiH.

''U trenutku donošenja ranije spominjane Uredbe, na način da se preglasavanjem ministara iz DF-a donosi Uredba koja je u suprotnosti sa zakonom, moralno je bilo napustiti Vladu FBiH. Moja je moralna i ustavna obveza da štitim ustavnost svih odluka koje donesu federalni organi vlasti, što uključuje i Vladu Federacije BiH, tako da smatram kako bi bilo nemoralno da se povučem i omogućim protuustavan rad koji je u ovom trenutku u interesu predstavnika SDA i HDZ-a u Vladi FBiH'', rekao je.

Kaže kako je jasno da su SDA i HDZ postupile, i prije isteka 100 dana rada Vlade FBiH, protivno stranačkim dogovorima koje su potpisale sve tri stranke koje su u tom trenutku činile parlamentarnu većinu, jer je jedna od osnovnih stvari sporazuma bila depolitizacija javnih poduzeća.

''DF je preglasan, te je sada pravo vrijeme da se formira nova parlamentarna većina'', rekao je Dunović istaknuvši da ako SDA i HDZ nisu sposobni za to, moguć je i rad manjinske Vlade ili premijer Novalić treba podnijeti ostavku zbog nemogućnosti funkcioniranja Vlade FBiH.

''Odluka predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare da ne prihvati neopozive ostavke ministara iz DF-a nije način na koji funkcionira Vlada, jer to zaista liči na rad pod prisilom. Jasno je rečeno da su ostavke neopozive'', rekao je.

''Nije mi namjera blokada rekonstrukcije Vlade FBiH, međutim, u slučaju da je očita namjera nove parlamentarne većine blokada reformskih procesa, ili prikrivanje protuzakonitih radnji pod krinkom reformi, iskoristit ću sve ustavne ovlasti da zaštitim građane Federacije BiH od sustavne pljačke'', rekao je Dunović i istaknuo kako će neće dozvoliti ulazak u vlast Federacije BiH SNSD-a

Kopirati
Drag cursor here to close