Ilegalni prelazak migranata

Đuđin jarak- Mjesto koje svjedoči brutalnosti hrvatske policije na tlu BiH

Đuđin jarak mjesto je gdje BiH graniči s Hrvatskom. Mještani Mjesne zajednice Glinica tvrde da svakodnevno hrvatska policija upravo ovdje ilegalno prebacuje migrante u BiH.
Vijesti / Flash | 30. 07. 2019. u 20:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani mjesne zajednice Glinica, u opštini Velika Kladuša, požalili su se BHRT-u kako u svom naselju svakodnevno svjedoče ilegalnom prelasku migranata u BiH koje hrvatska policija prebacuje na graničnom pojasu Đuđin jarak. Novinari BHRT-a danas su boravila tamo i provjerila navode mještana.

Đuđin jarak mjesto je gdje BiH graniči s Hrvatskom. Mještani Mjesne zajednice Glinica tvrde da svakodnevno hrvatska policija upravo ovdje ilegalno prebacuje migrante u BiH.

Ukoliko se usudite snimiti granični pojas Đuđin jarak koji svakodnevno služi za ilegalno prebacivanje migranata, prema tvrdnjama mještana, otjerat će vas hrvatska policija iako se nalazite na teritoriji BiH. U se uvjerila i novinarska ekipa sama. Ovaj granični pojas s bosanske strane je otvoren, dok ga hrvatska strana svakodnevno promatra i preko njega ilegalno prebacuje migrante u BiH, kaže sugovornik koji je zbog sigurnosti želio ostati anoniman.

“Ja tvrdim sto posto, ne jedan dan nego svaki dan, nema određeno vrijeme kad ih dogone, dogone ujutro, u dva sata, kasno, po tri kombija znaju doći, po 16 sam ih nabrojila kod trafo-stanice. Jedan dan su ih pretjerali, jednom su slomili ruku, otimaju im pare”, tvrdi anonimni svjedok.

Video: BHT u Glinici: Prebacuje li Hrvatska migrante u BiH

Da migranti zaista prolaze ovim putem svjedoče brojni predmeti koji se mogu vidjeti.

“Otmu sve što imaju, telefone im sataru, možete vidjeti telefone tamo. Koji je bolji telefon oni ga uzmu sebi, koji je lošiji razbiju ga i bace…”, tvrdi anonimni svjedok.

A razbijene mobitele upravo možete vidjeti ovdje, uz to i odjeću, obuću, istrošene mobilne kartice hrvatskih operatera. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da je i sam svjedočio ilegalnom prebacivanju migranta od strane hrvatske policije.

“Razgovarao sam sa njima, rekao da sam gradonačelnik, da nije u redu to što rade. Oni su samo rekli da oni tako rade i da imaju naredbe. Ja sam svjedočio u tri navrata, vraćanju tih ljudi”, navodi Fazlić.

Predsjednik Mjesne zajednice Glinica Husein Mekanović kaže da je najveći problem zaboravljeni granični pojas Đuđin jarak.

“Svakodnevno su me mještani obavještavali o prelascima migranata, o policiji koja migrante sprovodi na teritoriju BiH”.

“Radi se o hrvatskoj policiji?”

“Da, o hrvatskoj policiji. Pošto na tom terenu nema naše granične policije, a nema ni ove redovne policije”, navodi Mekanović.

Video: Glinica, Granični prelaz kod Velike Kladuše

Manjak domaćih graničnih službenika predstavlja problem prilikom zaštite ovakvih područja.

“Veći broj policajaca i sva podrška iz drugih policijskih agencija na sjeveroistoku, istoku BiH gdje se sprečavaju ilegalni ulasci migranata državljana zemalja visokog migracijskog rizika iz Srbije i Crne Gore i naravno da u tom dijelu s Republikom Hrvatskom imamo manji broj policijskih službenika. Kada je riječ o graničnom prelazu, tamo imamo svoje policijske službenike. ne možemo granične prelaze ostaviti bez službenika… “, kaže Sanela Dujković iz Granične policije BiH.

Prema riječima gradonačelnika Bihaća, Hrvatska ima pravo vratiti migrante koji su ušli iz BiH, ali to se treba učini na služben i legalan način. Ilegalno prebacivanje migranata koji nisu ušli u Hrvatsku iz BiH dodatno otežava situaciju. A kako kažu mještani, tko god želi da se uvjeri u ilegalno prebacivanje migranta iz Hrvatske u BiH, može doći u Veliku Kladušu.

Kopirati
Drag cursor here to close