Konferencija u Mostaru

Dubrovnik očekuje ispriku od Trebinja; Trebinje se ne želi vraćati u prošlost

Dubrovački gradonačelnik tako je odgovorio na novinarsko pitanje zašto Dubrovnik i Trebinje ne uspostave turističku suradnju.
Vijesti / Flash | 19. 07. 2019. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izjavio je u petak u Mostaru kako od Trebinja očekuju ispriku za "sva zlodjela koja su napravili Dubovniku" prije nego se počne pričati o suradnji dvaju gradova. 

''Prije svega mislim na dvanaestoro djece koja su poginula od granata koje su dolazile upravo iz općine Trebinje. U trenutku kada se ispričaju za sve to što se dogodilo, ja sam apsolutno spreman sjesti razgovarati i nastaviti suradnju na jednaki način kao što surađujemo s Kotorom, i svim drugim gradovima u Crnoj Gori, odnosno svima onima koji su se ispričali'', izjavio je Franković u Mostaru gdje sudjeluje na konferenciji "Održivi turizam i kulturna baština". 

Dubrovački gradonačelnik tako je odgovorio na novinarsko pitanje zašto Dubrovnik i Trebinje ne uspostave turističku suradnju. 

Foto: Bljesak.info / Konferencija Održivi turizam i kulturna baština

Franković se prisjetio početka rata kazavši kako je 6. prosinca 1991., dan kada su iz Trebinja krenuli osvajački pohodi ka Duborvniku, najgori dan u povijesti tog hrvatskog grada. 

''Već dvije godine na 6. 12. Republika Crna Gora šalje svog veleposlanika da se pokloni dubrovačkim žrtvama, pa zašto ne bi došao i gradonačelnik Trebinja, poklonio se dubrovačkim žrtvama i ispričao se dubrovačkim majkama te ih zamolio za oprost i krenuo dalje?'', rekao je Franković. 

S druge strane, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji se također nalazi u Mostaru na istoj konferenciji, kazao je kako se treba okrenuti budućnosti, a ne vraćati se u prošlost. 

''Mislim da postoji prostora i da možemo surađivati jer je Trebinje uvijek bilo oslonjeno na Dubrovnik i veliki broj naših građana sada radi u Dubrovniku. Mislim da trebamo nastaviti suradnju, napraviti korak i ne vraćati se u 90-te i 40-te, nego brinuti o budućnosti kako nas, tako i naše djece'',  rekao je Ćurić, podsjetivši da je prije rata u Dubrovniku radilo 6000 Trebinjaca.

Kopirati
Drag cursor here to close