13 dugih godina

Državni zatvor – otvoren za sve, osim zatvorenika

Vrata kompleksa državnog zatvora otvarana su za radnike, nadzornike i rijetke druge posjetitelje - poput novinara 2017. godine. Za sve - osim za zatvorenike i pritvorenike Suda BiH, što porezne obveznike košta svaki dan jer se plaća drugim zatvorima.
Vijesti / Flash | 06. 02. 2019. u 11:06 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od postavljanja kamena temeljca davne 2006. godine do danas - izgrađena je zgrada prvog državnog zatvora u Bosni i Hercegovini. Čini se apsolutno nevjerojatnim da je državi za to bilo potrebno 13 godina, a da zatvor i dalje ne radi.
Tek izgrađen, a već zatvoren. Vrata kompleksa državnog zatvora otvarana su za radnike, nadzornike i rijetke druge posjetitelje - poput novinara 2017. godine. Za sve - osim za zatvorenike i pritvorenike Suda BiH, što porezne obveznike košta svaki dan jer se plaća drugim zatvorima, prenosi N1.

Od 2010. znale su se brojke za Projekt izgradnje državnog zatvora. Ukupno - oko 78 milijuna maraka. Od toga oko 6,4 milijuna eura iz BIH, 19,3 milijuna kreditnih sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope, 12,1 milijun eura donacija, te tehničke EU pomoći 1,7 milijuna eura.

“Nedavno je stiglo upozorenje kako postoji realna mogućnost da donatori koji su za izgradnju zatvora darovali sredstva u iznosu od 11 milijuna eura zatraže povrat tih sredstava od Bosne i Hercegovine jer nas smatraju neodgovornima. Ovo upozorenje mora se vrlo ozbiljno shvatiti. Kada će zatvor konačno biti otvoren u ovom trenutku teško je kazati. Mi ćemo iz Ministarstva pravde zatražiti da se ta točka što prije ponovno nađe na dnevnom redu Vijeća ministara BiH. Želim vjerovati da će pojedini članovi Vijeća ministara koji svojim djelovanjem održavaju ovakav status quo konačno promijeniti mišljenje i dati zeleno svjetlo za formiranje institucije zatvora, a mi već imamo pripremljen hodogram aktivnosti za stavljanje zatvora u rad”, kazao je za N1 Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Upozorenje je stiglo iz europskih krugova, a ministar nije htio precizirati diplomatski izvor, kao ni ministre u Vijeću ministara BiH koji se, kako tvrdi, protive donošenju odluke o utemeljenju zatvora, odnosno prestanku rada Jedinice za implementaciju Projekta za izgradnju zatvora. Kamen temeljac postavljen je 2006. čime počinje duga povijest zastoja. Prošlo je dosta godina do osnivanja i početka rada Jedinice 2011. Nakon početka gradnje 2014. nizale su se izjave o 2016. kao godini završetka radova. No, izgradnja je okončana 2017., a potom je, uz sudski proces, trebalo više od godinu do tehničkog prijema u studenom 2018.

“Odgovorno tvrdim da od trenutka kada se počeo graditi objekt - od kolovoza 2014. godine - gradnja objekta je završena za tri godine. Da li je moglo biti urađeno ranije, vjerojatno jeste, ali uz sve probleme koji smo imali - obustave radova, političke i razne moguće opstrukcije, mislim da je gradnja objekta završena uspješno. Objekt danas postoji, mi smo dobili sve pohvale od kreditora i donatora što smo uspjeli u takvom periodu izgraditi veoma zahtjevan i specifičan objekt", istaknuo je Zoran Bašić, direktor Jedinice za implementaciju Projekta.

Jedinica za implementaciju od kraja 2018. nema sredstava za rad. Četiri zaposlenika napustili su prostorije. Telefonski broj više nije dostupan. Na nedosljednost pravnih postupaka zbog nedonošenja odluke Vijeća ministara BiH o gašenju Jedinice upozorila i Ured za reviziju institucija BiH. Čuvari državnog novca zaključili su da se hitno riješe sporna pitanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close