Završni radovi

Državni zatvor će biti otvoren na proljeće

Vijesti / Flash | 22. 10. 2016. u 10:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni zatvor u Vojkovićima, koji je trebao biti otvoren do kraja ove godine, zbog administrativnih problema bit će otvoren na proljeće sljedeće godine, rekao je Srni direktor Jedinice za izgradnju državnog zatvora Zoran Bašić.

Bašić je napomenuo da je do pomjeranja roka došlo zbog administrativno- biratokratskih situacija koje nisu neuobičajene za ovu vrstu veoma kompleksnih i složenih objekata.

"Rok za izgradnju bio je kraj ove godine, a sada se očekuje pomjeranje za nekoliko mjeseci, dakle, na proljeće", naveo je Bašić.

On je napomenuo da su radovi u proteklom razdoblju na svih desetak objekata napredovali dosta dobro, da su u tijeku završni i instalaterski radovi, te da ima uvjeta da se u objektima koji su pokriveni radi i preko zime, piše Srna.

"Sve je u rukama izvođača radova. Ukoliko budu više kasnili, ugovorom su predviđeni penali, tako da je i njima u cilju da završe radove prema predviđenoj dinamici", rekao je Bašić i naglasio da nema financijskih problema.

Izgradnja državnog zatvora financirana je kreditom Razvojne banke Savjeta Europe u iznosu od 19,3 milijuna eura. BiH je uložila 6,45 milijuna eura, donacije EU iznose 9,15 milijuna eura, tehnička pomoć Europske komisije 1,7 milijuna eura, donacija Švedske je dva milijuna evra, a Vlada SAD dala je 1,1 milijun dolara za obuka zatvorskog osoblja.

Radovi na izgradnji zatvora povjereni su češko-španjolskom konzorciju "OHL ŽS - Brno i OHL Madrid".

Kompleks zatvora prostirat će se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebale biti veličine 12 metara kvadratnih. U ovom zatvoru boravit će samo osuđenici muškarci.

Značajan dio sredstava bit će potrošen na najnovije visokosigurnosne sustave, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala. 

Kopirati
Drag cursor here to close