Cikotić

Državljani s dvojnim državljanstvom dužni posjedovati važeću bh. putovnicu

''Odlukom Vijeća ministara koja se počela primjenjivati 12. rujna, vratio se u okvire Zakon o graničnoj kontroli BiH i Zakon o putnim ispravama BiH po kojima postupa Granična policija pri vršenju granične kontrole''
Vijesti / Flash | 14. 10. 2020. u 12:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je da su svi dvojni državljani dužni posjedovati važeću bh. putovnicu pri prelasku granice BiH te da je jedino moguće da bh. državljani s osobnom kartom prelaze granicu Srbije i Crne Gore, jer s njima postoji potpisan sporazum.

Cikotić je to kazao na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na pitanje zastupnika Naše stranke u Zastupničkom domu PSBiH Damira Arnauta zašto se državljanima BiH, koji prelaze granicu BiH s osobnom kartom BiH, izdaju prekršajne prijave ukoliko ne posjeduju važeću putovnicu BiH.

''Na kojem zakonu se zasniva tako postupanje Granične policije BiH, kada se u Zakonu o putnim ispravama kaže da će se državljani BiH koji pređu preko granice s putnim ispravama koji nisu uređeni ovim zakonom ili s osobnom kartom koja nije osobna karta BiH, kazniti prekršajnom kaznom od 100 do 400 KM'' - kazao je Arnaut.

Istovremeno je, dodao je, prije više od godinu dana postavio pitanje Graničnoj policiji BiH koliko je najviših dužnosnika BiH u prethodne dvije godine kažnjeno ako su prelazili granicu BiH s putnim ispravama drugih država, ali da nije dobio odgovor.

Ministar Cikotić je podsjetio da je Vijeće ministara BiH 10. rujna donijelo odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, kojim se stavlja izvan snage odluka kojom je bilo propisano da državljani BH koji imaju dvojno državljanstvo mogu ući u teritoriju BiH s osobnom kartom, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju.

''Odlukom Vijeća ministara koja se počela primjenjivati 12. rujna, vratio se u okvire Zakon o graničnoj kontroli BiH i Zakon o putnim ispravama BiH po kojima postupa Granična policija pri vršenju granične kontrole'' - zaključio je Cikotić.

Iz Granične policije ranije su, između ostalog podsjetili:

''S obzirom na to da Odluka Vijeća ministara BiH o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu omogućava ulaz u BiHbez predočavanja negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 državljanima susjednih zemalja (Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija) ako ulaze direktno iz države čiji su državljani, te isti mogu ući u BiH s važećom putnom ispravom ovih zemalja(putovnica ili osobna iskaznica), bez obzira radi li se o eventualnim državljanima BiH koji imaju i državljanstvo npr. Republike Hrvatske.''

Podsjećaju da su, Odlukom Vijeća ministara BiH, uvjeti prelaska državne granice radi sprječavanja i suzbijanja širenja virusa SARS-COV-2, ostali isti. Kada je riječ o stranim državljanima, stranci koji ispunjavaju uvjete ulaska u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu uz predočavanje negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granični prijelaz Bosne i Hercegovine. 

Kopirati
Drag cursor here to close