Odluka Stožera

Državljani BiH u Hrvatsku uz posebne uvjete, dvojna državljanstva nesmetano

Ova Odluka stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i primjenjuje se do 15. srpnja 2020. godine.
Vijesti / Flash | 30. 06. 2020. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u utorak, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u R. Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uvjeta, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, kada je riječ o državljanima trećih zemalja (uključujući Bosnu i Hercegovinu) ne primjenjuje se na:

  • zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
  • prekogranične radnike
  • prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
  • diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
  • putnike u tranzitu
  • osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes
  • osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih osobnih razloga.

Osobe koje ispunjavaju navedene uvjete, potrebno je da se najave online putem aplikacije entercroatia.mup.hr te ostave potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prijelazima prilikom ispunjavanja istih.

Osobama koje ispunjavaju navedene uvjete, omogućit će se prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ova Odluka stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i primjenjuje se do 15. srpnja 2020. godine, priopćeno je iz Granične policije BiH.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite, dodavši da će u Hrvatsku moći ući svi državljani Europske unije, a oni iz trećih zemalja samo uz određene uvjete.

Upitan koja je bila epidemiološka korist od pet dana samoizolacije za ulaske iz BiH, Capak je ustvrdio da su tada na stolu bili epidemiološki argumenti jer je Hrvatska tada imali uvoz slučajeva.

"Važno je reći da virus nisu strani državljani donijeli, nego su naši građani putovali u te zemlje i nakon toga se vraćali zaraženi. Sada je situacija nešto drugačija, nemamo tih importiranih slučajeva", poručio je. Dodao je da je iz Srbije bio daleko veći slučaj importiranih slučajeva i kontakata. Importirane slučajeve imali smo i iz Slovenije, Austrije i Švedske.

"Ako sve to skupa sagledate u tom okviru onda je vrlo problematično donijeti odluku da građani Srbije mogu ulaziti u zemlje EU, a građani BiH ne mogu. Ovaj Stožer ima mogućnost da svaki dan temeljem epidemiološke situacije revidira odluke", poručio je Capak.

Također, oni koji su dobili rješenje o samoizolaciji samo zato što su prešli granicu maknut će se s liste za samoizolaciju, dok će ta mjera ostati za one kojima je određena jer su ostvarili kontakt sa zaraženom osobom, javlja Hina.

Vezano za turiste, kojih je trenutno u Hrvatskoj više od 300 tisuća, zabilježen je slučaj zaraze kod srpskog državljanina koji je došao zaražen te je vraćen u Srbiju. Jedna obitelj iz Makedonije je također došla zaražena, ali repatrijacija nije bila moguća, kao ni u slučaju dvije državljanke Švedske. Uz to, zaraženo je i dvoje stranaca koji su poslovno bili na turniru u Zadru te su i dalje u Hrvatskoj.

Građani koji imaju bh. i hrvatsko državljanstvo tako mogu nesmetano ući u RH.

Kopirati
Drag cursor here to close