Readmisija ilegalnih migranata

Države će vraćati migrante iz BiH u zemlje njihovog porijekla

Novi pomak u kontroli i readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH u zemlje njihovog porijekla
Vijesti / Flash | 27. 08. 2020. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine napravilo je novi pomak u kontroli i mogućoj readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH u zemlje njihovog porijekla.

S obzorom da najveći broj migranata u BiH dolaze s područja Pakistana, ministar sigurnosti Selmo Cikotić se među prvim sastancima nakon preuzimanja ove funkcije, susreo s veleposlanikom Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammadom Khalid Rao. Poseban fokus bio je na suradnji dvije države u upravljanju kretanjima migranata i otklanjanja negativnih posljedica njihovog boravka na prostoru Bosne i Hercegovine.

Pozitivni odgovori

Tom prilikom ukazano je na važnost potpisivanja Sporazuma o readmisiji između BiH i Pakistana, koji je pokrenut još 2010. godine.

Nakon toga, Ministarstvo sigurnosti BiH obaviješteno je od Ministarstva vanjskih poslova BiH da je vlada u Islamabadu izrazila razumijevanje i spremnost za potpisivanje ovog važnog sporazuma za BiH.

Ovaj prvi pozitivan odgovor došao je kao rezultat novog pristupa Ministarstva sigurnosti BiH, da se problemi migrantske krize rješavaju kroz upotrebu međunarodnih mehanizama i jačanje partnerskih odnosa s državama koje su izvor migracija.

Na ovaj način stvaraju se pravne i praktične pretpostavke za readmisiju, odnosno povratak migranata iz Pakistana koji ilegalno borave u BiH.

Šest osoba vraćeno u države porijekla

U suradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka, sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 6 osoba u njihove zemlje porijekla. Riječ je o pet osoba državljana Pakistana i jednoj osobi državljaninu Tunisa. Služba za poslove sa strancima je predmetnim osobama izrekla mjeru protjerivanja zbog ilegalnog boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne godine.

Služba za poslove sa strancima provodi pojačane aktivnosti kontrole i kretanja stranaca na području Sarajeva, Bihaća i Kalesije te je pronađeno 16 osoba za koje je utvrđeno da ilegalno borave na teritoriji Bosne i Hercegovine. U provedenom postupku, Služba za poslove sa strancima je ilegalnim migrantima izrekla mjeru protjerivanja i odredila mjeru stavljanja pod nadzor u Imigracijski centar. Radi se o pet državljana Turske, sedam državljana Bangladeša, dva državljana Pakistana i dva državljana Avganistana. U narednom periodu navedena lica biće udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Pojačane aktivnosti

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima u proteklih sedam dana bilo je ukupno 703 migranta. Ukupno u privremenim prihvatnim centrima je smješteno 5.921 migrant.

Služba za poslove sa strancima će u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima, i dalje kontinuirano nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close