Sud

20.000 KM nematerijalne štete oslobođenima optužbe za ratni zločin

Hamzić je za vrijeme trajanja sudskog postupka imao mjere zabrane u periodu od ožujka 2013. do rujna 2017. godine.
Vijesti / Flash | 30. 07. 2020. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH je po tužbama Zijada Hamzića i Nusreta Muhića, pravosnažno oslobođenih optužbe za ratni zločin počinjen na području Kladnja, dosudio obojici po 10.000 konvertibilnih maraka (KM) za naknadu nematerijalne štete zbog mjera zabrane koje su im izrečene za vrijeme suđenja.

Cifre

Hamzićev punomoćnik Kenan Hadžimuhović je u veljači ove godine na ročištu podnio tužbeni zahtjev na ime naknade nematerijalne štete u iznosu od 15.350 KM. Kako je rekao tada, Hamzić je preko godinu dana bio onemogućen da napusti svoje mjesto boravišta, a više od četiri godine nije mogao da putuje izvan države, dok je preko 150 puta bio obavezan da se javlja u policijsku stanicu.

Hamzić je za vrijeme trajanja sudskog postupka imao mjere zabrane u periodu od ožujka 2013. do rujna 2017. godine.

''Kod Hamzića je prvostupanjski sud dosudio samo 4.000 KM, nakon moje žalbe podigli su na 10.000 konvertibilnih maraka”, kazao je Hadžimuhović za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Hadžimuhović je u parničnom postupku za naknadu štete zastupao i Muhića, koji je podnio zahtjev za naknadu nematerijalne štete u iznosu od 22.000 KM zbog mjera zabrane i javljanja u policiju od 2013. do 2015. godine, kao i pretrpljene duševne boli, straha i umanjenja životne aktivnosti.

“Za Muhića sam ja tražio 22.000 KM. Prvostupanjski sud je dosudio 17.000 KM i onda je drugostupanjsko vijeće usvojilo žalbu Pravobraniteljstva BiH i smanjilo iznos na 10.000 KM”, pojasnio je Hadžimuhović.

Također, pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH Osman Gogić i Selman Busnov su tužili Bosnu i Hercegovinu tražeći naknadu za pretrpljenu duševnu bol i mjere zabrane za vrijeme krivičnog postupka.

Gogić je podnio zahtjev u vrijednosti od 6.000 KM, a prvostupanjski sud je dosudio 4.500 KM. Kako je rekao Hadžimuhović, uložio je žalbu i čeka se drugostupanjska odluka.

Prema riječima Hadžimuhovića, Busnov je tražio 11.000 KM, ali je Sud smanjio visinu naknade na 7.000 KM, te su uložili žalbu.

Naknada

Hamzića, Muhića, Gogića i Busnova je u svibnju 2019. Žalbeno odjeljenje Državnog suda oslobodilo optužbi za ratni zločin na području Kladnja počinjen od svibnja 1992. do srpnja 1993. godine.

Hamzić se, prema optužnici, teretio kao zapovjednik čete Teritorijalne odbrane (TO) Stupari, Muhić kao šef grupe za sprečavanja i suzbijanje kriminaliteta Stanice javne sigurnosti (SJB) Kladanj, Gogić kao vojni policajac, a Busnov kao načenik SJB-a Kladanj.

Ramiz Halilović, aktivni policajac i zapovjednik Odjeljenja Vojne policije u Stuparima, također istom presudom oslobođen optužbi za zločine u Kladnju, tužbenim zahtjevom je zatražio naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Halilović tužbom traži naknadu materijalne štete u iznosu od oko 187.000 KM, koji se, osim finansijskih gubitaka u firmi, odnose i na troškove obrane od oko 12.000 KM, te prijevoza za vrijeme trajanja suđenja od 4.000 KM.

Osim toga, tužbom je obuhvaćen i zahtjev za naknadu nematerijalnih troškova zbog duševne boli i pretrpljenog straha u visni od 25.000 KM.

Halilovićeva punomoćnica Nina Karačić je za BIRN BiH kazala da je dobila obavijest od Suda BiH da presuda neće biti donesena prije kraja rujna ove godine.

 
Kopirati
Drag cursor here to close